čtvrtek 16. května 2013

Špilberk Food Festival 2013

Jako milovnice dobrého jídla jsem si nemohla nechat ujít tuhle příležitost :) Obzvláště když na festivalu byla i nejlepší restaurace v ČR podle Maurerova výběr Grand Restaurant 2013 - Koishi. Chodím okolo ní vcelku často, ale dovnitř se asi jen tak nedostanu. Na to zatím fakt nemám :) Tak jsem doufala, že aspoň tady budu mít šanci nějakou pidiporcičku z Koishu ochutnat :)

Počasí venkovnímu festivalu moc nepřálo - chvíli před naším odchodem na Špilberk začalo pršet - ale říkala jsem si, že tam aspoň bude třeba méně lidí :) Snažím se být optimistkou :)

Naštěstí jsem žádnou frontu, o které se zmiňují Kim i Veronika, v 11:45 nezažila :) Asi tomu pomohl ten déšť :) Ale naštěstí nijak výrazný :)

Vstupné mě stálo 350 Kč, kupovala jsem ho už v předstihu :) Na místě bylo za 450 Kč. V rámci vstupného jsme každý dostali 10 Florénů - festivalové platidlo. 1 Florén = 250 Kč. Když zaplatíte za jedno mini jídlo 5 Florénu (F), tak to pro Vás vypadá hned líp, než když platíte 125 Kč :)

A teď k samotnému jídlu:

Brabander: Kopřivový jemný krém s plátky doma zauzeného lososa (2F) 


Na tuhle polívku mě navnadila Verča :) Lákalo mě každopádně ochutnat něco z kopřiv (na festivalu toho bylo více) - a když Verča vychválila polívku, tak to byla jasná volba :)
(Akorát když porovnám její a moji fotku.. tak vidím, jak je na tom můj foťák zoufale:-()

Polívka chutnala jako by byla špenátová:) Kopřivy bych asi nepoznala. Chuťově velmi dobrá, ale že by to byla pecka, kterou bych toužila dát si znovu - to zase ne. Ke konci mi už mi přišlo, že je na mě možná až moc slaná. 

Barbander: Králičí paštika s telecím brzlíkem ve slanině s chřestovo-jablečným chutney (3F)



Tohle jídlo jsem si nedávala já, takže jsem ochutnala jen malý kousíček. Ale chutnalo mi :) Paštika výborná, brzlík krásně libový.. jen to chutney - nic extra - prostě cosi sladkého. Že je to chřest bych nepoznala:)

Monte Bú - Tatarák Monte Bú z naší vyzrálé hovězí svíčkové se žloutkem z křepelčího vajíčka, kapary, cibulí, smetanou a kořením na česnekové topince maštěné sádlem (3F)



Veronika z Z ghetta blog hodnotila tatarák z celého festivalu nejlépe a já jsem tatarák měla zatím asi jen 2x v životě, tak jsem chtěla zkusit nějaký luxusnější, opravdový tatarák :) Ale nijak mě bohužel nenadchl. Fajn jídlo, ale žádné nadšení. Asi jsem moc náročná :) Ale čekala jsem něco extra :) Byl hodně jemný, ale jinak se nijak neodlišoval od tataráku, co jsem měla.

Sunset restaurant: Konfitované kachní prsíčko na lůžku karamelizovaných jablek s karlovarským knedlíčkem a espumou z černých višní (5F)


Jídlo vypadalo tak lákavě, že jsem omylem začala jíst a pak až si vzpomněla, že jsem chtěla fotit :) Chuťově moc dobré, klidně bych si to na oběd dala:) Když je něco na sladko - to já můžu :) Ale souhlasím s Kim, personál byl v Sunset tak vtíravý, že bych se fakt obávala ten podnik vůbec navštívit. Musíte být dost asertivní, abyste byli schopni vše, co se Vám pán pokoušel vnutit, odmítat.

Valoria: Čokoládovo-lanýžový dort s brusinkovou espumou (3F)

Když jsem si dopředu zatrhávala, která jídla si chci na festivalu dát, tak tenhle dort tam určitě nebyl. Podle názvu mi přišel celkem obyčejný. Spíš jsem plánovala např. Živý mangový pudink s malinami a kaschamüsli z Hotelu Prestige nebo třeba Pannacotu z heřmánku a olivového oleje s kaviárem z máty z Leporela+. Ale dala jsem opět na hodnocení Veroniky a dobře jsem udělala! Dort byl pro mě jedním z nejlepších jídel celého festivalu! Hutný jako brownies a espuma i Physalis k němu byly krásně osvěžující. Valoria mě tímto dezertem opravdu nadchla a kdybych si měla vybrat, do které restaurace z festivalu zajdu, tak by to byla právě Valoria :)

Ale ještě mě hrozně zaujal Čokoládový mousse s višní amarenata a rebarborový sorbet z Il Mercata, který si dávala Kim. Škoda, že ho nemají běžně v nabídce:(.. zašla bych si na něj!:)


Leporelo+ - Jehněčí kýta s kopřivovou nádivkou s hruškovým kuskusem (4F)


Na to, že to bylo degustační porce, toho bylo celkem hodně:) Ale chuťově mě to nijak zvlášť nezaujalo. V kuskusu jsem žádné hrušky ani necítila.. až teď, když koukám na fotku, tak je tam vidím:)

Koishi: Curry polévka z korýšů s tuňákovým tartarem, nakládaný zázvor a kaviár z mořských řas (5F)


Na Koishi jsem se těšila nejvíce a rozhodně jsem nebyla zklamaná. Právě naopak! Tohle byla pro mě největší pecka celého festivalu! Původně jsem si sice chtěla dát sushi, jenže bylo za 10F a to už bych pak neměla nic jiného.. i ostatní jídla v Koishi byly cenově dost vysoko - 9F, 7F.. ale tady ta cena byla podle mě oprávněná. Možná se vám někdy můžu zdát přehnaně kritická, ale když něco stojí zato, tak to umím ocenit:) A tahle polévka za to stála - opravdu chuťový zážitek:) Taky jsem si na ni musela pěkně počkat.. dlouho jim trvalo než doplňili zásoby tuňákového tartaru.
Všechny chutě v polévce krásně vyvážené.. díky zázvoru byla trochu ostrá a já ostrá jídla běžně moc nemusím - ale i tak mi moc chutnala.
Dívala jsem se, že jí mají v Koishi i běžně v nabídce - za 175 Kč, ale předpokládám, že to bude větší množství. Takže těch 125 Kč za ni na festivalu byla adekvátní cena a jsem ráda, že jsem ji mohla ochutnat :) Protože by mi přišlo hloupé přijít do Koishi a dát si tam třeba jen polévku. 

Jsem ráda, že jsem se díky festivalu dozvěděla o různých luxusních brněnských restauracích, o kterých jsem neměla potuchy. Ale říkám si, že příště bych si možná za ty peníze, co jsem utratila za festival, raději zašla do jedné z těch restaurací a dala si tam celé menu :)

13 komentářů:

  1. Díky za report, na fotkách to vypadá všechno moc dobře. Tu curry polívku bych si dala hned :) Škoda toho jehněčího, zní to i vypadá dobře, ale někdy jsou očekávání holt lepší jak realita. Ty ceny akorát teda moc hezký nejsou, no :) To bych asi musela vystudovat jinou školu, abych si do těhle míst mohla zajít na oběd :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak špatné určitě nebylo, kdybych si ho dala někde na oběd, tak budu spokojena. Ale za ty peníze jsem očekávala něco extra. Jako např. ta polévka z Koishi, ta opravdu extra byla:)
      A např. v HR jsou peníze docela fajn, ne?:) Nebo třeba jako psycholog se soukromou praxí?:)
      Ale někdy si říkám, že jsem měla jít studovat třeba farmacii :)

      Vymazat
    2. Jo, to chtěla mamka, abych dělala farmacii :) V HR peníze jsou, ale nejsem tam já :) a nemám na to buňky ani...

      Vymazat
  2. Ta kachna ze Sunset vypadá božsky! Přes snahu číšníků vnutit mi hovězí hanger, jsem si jí ani nevšimla :D Čokoládovo-lanýžový dort mě teda taky bere, mrzí mě, že jsem ho neochutnala místo pannacotty, ale zas jsem měla ten úžasný zákusek z Il Mecarta, takže se to snad vyvážilo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      můžu mít dotaz? Ten číšník, který se Vám snažil vnutit ten hovězí hanger, byl vyššího nebo nižšího vzrůstu? Já jen abych věděl, zda to byl pan majitel nebo opravdu číšník :)
      Děkuji za odpověď

      Radek Fryšták

      Vymazat
    2. Dobrý den,
      byla to paní/slečna, ostříhaná na kluka s hranatýma brýlema :)

      Vymazat
  3. Všechna jídla vypadají krásně, ale určitě bych si dala tu kachnu, ta je opravdu výstavní :)) a zkusila bych i to jehněčí, nikdy jsem ho neměla :)

    OdpovědětVymazat
  4. U Kim i Veroniky už jsem článek četla, a ráda jsem si ho přečetla i u tebe :) Na festivalu jsem nebyla, ale ten tatarák mě opravdu láká, stejně tak ta kopřivová polévka, jako malá jsem ji jedla hodně často, bylo to moje oblíbené jídlo :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tatarák byl skutečně jemňoučký, to mi právě přišlo super, že chuť masa nijak nepřebíjelo koření. Jinak je to tak jak píšu, že na tom žádné vaření není, spíše jde o tu chuť masa :) Já totiž tatarák miluju, takže to je spíš tím :)
    Jsem ráda, že tě z mé volby zajal aspoň ten dort, ten byl fakt bezva, ve Valorii jsem zrovna dnes byla a je to paráda, určitě doporočuju. Divím se, že tobě i Kim v Sunsetu něco nutili, nám totiž vůbec. A vidím, že s polévkou z korýšů, kterou jsem zatrženou měla, jsem teda prohloupila :)
    (Jo a za fotkama je celkem dost postprodukce, jen tak z foťáku taky nejsou nic moc :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych se měla taky naučit tu postprodukci :) Jaký program na to používáš?:) Jen se děším, kolik by mi to zabralo času.. mě už stačí to, když každou fotku zvlášť ořezávám a zmenšuju.. dělám to v online photoshopu..

      Vymazat
    2. Ja fotky nijak nezmensuju a upravuju v Microsoft Office Picture manageru, obcas ve Windows Live a pak v Pixlr-o-matic. A casu mi to moc nezabere :)

      Vymazat
  6. všechno to vypadá úžasně, hlavně esteticky :) taková drahá vstupenka? to jsi tam měla pak jídlo zdarmo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel ne :) V ceně vstupenky bylo 10 Florénů a pak bylo možné zakoupit případně za 250 Kč dalších 10.

      Vymazat