Ještě jsou tam navíc para ořechy :)
Amarant neboli Laskavec je mi moc sympatický. Stejně jako pohanka a quinoa patří mezi pseudobiloviny a neobsahuje lepek. Zato ale obsahuje vysoké procento bílkovin, navíc zahrnující kompletní spektrum esenciálních aminokyselin včetně lysinu, jenž v ostatních obilninách chybí. Je také skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, z vitaminů jsou pak zastoupeny některé ze skupiny B, vitamin E. Tuků má sice více, ale jsou z velké části tvořeny nenasycenými mastnými kyselinami.
http://www.vegmania.cz/clanky/poklad-rise-azteku-inku-quinoa-amarant
Nutriční hodnoty amarantu v porovnání s dalšími obilovinami:
Ve
|
Amarant
|
Pšenice
|
Rýže
|
Ovesné vločky
|
Bílkoviny (g)
|
15,8
|
11,6
|
7,7
|
12,6
|
Tuky (g)
|
7,1
|
2
|
2,8
|
2,7
|
Sacharidy (g)
|
63,1
|
71
|
74,9
|
71,1
|
Vláknina (g)
|
6,7
|
1,5
|
1,4
|
2,7
|
Energie (kcal)
|
391
|
340
|
359
|
396
|
Železo (mg)
|
5,3
|
0,6
|
1,6
|
2,5
|
KOHOUT,
P., PAVLÍČKOVÁ, J.: Amaranth vaříme a pečeme z pokladů starých Inků,
Čestlice 2000, nakl. Pavla
Momčilová-Medica publishing, 1.vyd.
Ráda ho využívám jako přílohu (samotný nebo v kombinaci s bulgurem, špaldou či rýží) nebo ho ve formě mouky přidávám to buchet. Ještě chci zkusit amarantové lívanečky:) V poslední době jsem taky vyzkoušela amarantové vločky, které jsou taky fajn - takové malé křupavé :)
Není to tak, že bych si z amarantu chuťově sedla na zadek, to ne - ale chutná mi a hlavně se mi líbí ty nutriční hodnoty a to, že neobsahuje lepek :)
Jídlo
Snídaně: Bílý jogurt s ovesnými vločkami, mandlemi, jahodami a 2 kiwi, lístky meduňky; protein Reflex nutrition (poslední dávka! - choco/mint)
Protein po 4 měsících došel, tak aspoň je příležitost ochutnat zase novou příchuť :) Malý update k jeho recenzi: http://fitpastelka.blogspot.cz/2013/01/reflex-nutrition-instant-whey-native.html
Svačina: Kváskový žitný chléb s krémem JORI ze 4 druhů ořechů, rajče
Oběd: Amarant s kuřecím masem, žampiony, kukuřicí a hráškem a sójovou omáčkou
Odpolední svačina: Kefírové mléko, pomeranč, para ořechy
Večeře: Červená čočka s tofu, hrubozrnnou hořčicí, zeleninou a kváskovým žitným chlebem
Druhá večeře: Žitný kváskový chléb se šunkou, salát z čínského zelí a 2 bílých paprik s balzamikovým octem
Trénink
Aktivita: SM systém (cvičení podle Smíška) - dneska bohužel už poslední hodina:-/
Posilovna - trénink (přítahové cviky)
Cvik na záda na levý extenzor (který mám oslabený) 5x12
Přítahy na TRX 3x12
Přítahy činek k bradě 4x12 (4kg, 7,5kg, 7,5 kg 7,5 kg) - zkusila jsem i větší zátěž, ale bylo to už moc
Kladivové bicepsové zdvihy 3x12 (5 kg)
Břicho 3x15
HIIT na kole (3 min. volně, 30 s se zátěží - to celé 3x) - správně jsem to měla dělat ale 40s volně a 20s se zátěží
hezky cvičíš, máš to pěkně promyšlený :)
OdpovědětVymazata jídelníček taky supr, líbí se mi ten salátek :)
Však to taky cvičím pod vedením trenéra :) Cvičím ve dvojici s jedním známým, jen on má většinou vyšší váhy :)
Vymazatlívanečky budou super!:)
OdpovědětVymazatCo si pamatuju - když jsem je dělala kdysi dávno - tak právě z amarantu až zas tak supr nebyly.. ale tak třeba se mi už změnily chutě :) Dříve mi 100% celozrnný chléb taky nechutnal :)
VymazatJé, ta snídaně je krásná, podle mýho gusta :) Amarant je fajn, pro spetření jídelníčku je to myslím dobrá varianta, ať člověk nemá furt jen kuskus, těstoviny, rýži atd...
OdpovědětVymazatPřesně tak, snažím se to tak různě střídat - že si pak říkám, že vlastně ani moc nejím rýži. Asi proto, že její vaření trvá nejdéle:) A kuskus zas musím koupit!:)
VymazatZkoušela jsi už někdy kamut? Nebo červenou pšenici? Ty jsou taky dobrá změna, hlavně kamut býval vždycky můj oblíbenec :)
VymazatKamut mě právě taky dost lákal - a pak mě odradilo, když jsem četla popisek: "Zrna kamutu můžete vařit v tlakovém (nebo pomalém) hrnci, umlít na čerstvou mouku a používat na přípravu prvotřídního chleba, pečiva a nekvašených placek (smícháním s vodou a rychlým opečením z obou stran na pánvi s nepřilnavým povrchem). Uvařené zrno (do rozpuku) můžete konzumovat přímo či je využít k výrobě pomazánek, karbanátků apod." http://www.countrylife.cz/kamut-r-zrno-500-g-bio-country-life
VymazatTak mi z něj přišlo, že se kamut moc jako příloha nepoužívá, ale spíš na mletí mouky.. a tlakový hrnec nemám, takže kdovíjak dlouho bych ho vařila.. Jaké s ním máš Ty zkušenosti?:)
Ty jo, to zní složitě! :) Já ho normálně nechala přes noc namočit ve vodě a pak uvařila v hrnci na sporáku a za chvíli byl hotový. Má zajímavou chuť, hodí se do salátů nebo všude tam, kde normálně dáš rýži a jiné obiloviny...A kupuji tady:http://www.bioobchod.cz/kamut-zrno-500g-bio-country-life/d-70367/, je to kapku levnější...
VymazatJá jsem měla amarantové perličky, ty byly fajn do kaše. Ale vyjde to dráž, než normální amarant, proto jsem si ho chtěla koupit a zkusit nechat napukat doma v hrnci, ale nevím, jesli mi to půjde :D Nebudeš to zkoušet?:D
OdpovědětVymazatJde to úplně v pohodě, jen je musíš dobře hlídat, protože mají tendenci se od určitého momentu rychle začít přepalovat...
VymazatTo mě nenapadlo zkoušet.. musím si někde najít jak se to děla:) To se dělá Leni jen tak nasucho v hrnci? Na jak moc rozpálené plotně?
VymazatJá to kdysi začala dělat podle tady toho návodu: http://www.edibleperspective.com/home/2012/7/23/popped-amaranth-cereal-puffmaranth.html, ta dáma je na to celkem expert :) V podstatě jde o to, mít plotnu rozpálenou spíš víc, vhodit amarant do hrnce, přiklopit pokličkou a začít s ní "šermovat" sem tam, aby se nepřichytil.
VymazatKrásná jídla :-)) A ty para ořechy :-))
OdpovědětVymazato amarantu jsem ještě neslyšela, k čemu bys přirovnala chuť? :)
OdpovědětVymazatHm.. taková trochu oříšková :)
Vymazat