úterý 7. května 2013

7.5. Majálesové úterý

Jídlo


Snídaně: Šlehaná kaše z ovesných a amarantových vloček s mlékem, banánem a lněnými semínky + zelené hrozny a meduňka

Už jsem dlouho neměla kaši, tak jsem na ni dostala chuť :) Navíc jsem ještě měla plnotučné mléko z farmářských trhů, takže tohle pro něj bylo skvělé využití :) Dala jsem do kastrólku 200 ml mléka a 50 ml vody a ohřívala. Přisypala jsem 40 g ovesných a 20 g amarantových vloček a nijak jsem je nemíchala. Až mléko s vločkami začalo vřít, tak jsem teprve začala kaši míchat, přidala jsem na plátky nakrájený banán a trochu lněných semínek a chvíli přímo na sporáku šlehala metličkami :) Pak už jsem jen přidala trochu koření do moučníků
Moje inspirace: http://julia-and-tuna-fish.blogspot.cz/2012/07/slehana-bananova-ovesna-kase.html
Kaše nebyla špatná, ale přišla mi málo sladká.. asi jsem teď kvůli té Dobré vláknině zvykla na sladší snídaně..musím si zas odvyknout :)

Svačinka před tréninkem: Bílá paprika, kousíček chleba

Jedla jsem ji asi půl hoďky před tréninkem, tak jsem si toho nebrala moc, jen abych zahnala hlad

Gainer po tréninku

Oběd: Quinoa s hovězím masem z http://expressmenu.cz/?60,hovezi-predni-kousky a bílou paprikou


Quinou jsem si nedávno objednala z Country life, jak jsem vám tady ukazovala :).

Quinoa neboli Merlík čilský nepatří mezi pravé obiloviny, náleží do skupiny pseudoobilovin (stejně jako pohanka nebo amarant). Neobsahuje lepek, takže se hodí pro bezlepkovou dietu a pro ty, kteří si od tohoto alergenu chtějí aspoň někdy odpočinout :)
Merlík čilský je stará  kulturní plodina původem z  pohoří And v Bolívii, Peru a Chile, kde byla domestikována a již před 5000 roky byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích.Semena jsou dobrým zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu,kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % škrobu, 23 %  esenciálních bílkovin, 5 %  sacharidů, 4 až 9 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.

V dnešní době je merlík čilský ceněn hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a OSN ho klasifikovalo jako jednu z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin. NASA jej zařadila jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů řízených člověkem. 


Quinoa se vaří podobně jako rýže. Na 1 díl quinoy se dají 2 díly vody a vaří se asi 15 minut.
Pozor: Quinoa obsahuje nežádoucí hořké saponiny - proto je nutné před vařením quinou důkladně propláchnout ve studené vodě!

 A teď konečně k chuti :) Quinoa nemá žádnou výraznou chuť, ale popsala bych ji jako takovou lehkou, chladivou přílohu - takže podle mě ideální na léto :) Tu "chladivost" nevím k čemu přirovnat, ale chutnala mi tak svěže, lehce :)

A po obědě jsem vyrazila na Majáles (kam jsem si úspěšně propašovala jídlo, i když to bylo zakázané :)). Ale nebudu tam přece jíst smažené langoše a jiná nezdravá předražená jídla.

Odpolední svačina: Müllermilk Banán, mandle

Tuto přeslazenou věc mi koupila maminka, já kdybych si Müllermilk kupovala, tak už si koupím nějakou tu jejich limitovanou edici a nebo moji oblíbenou kombinaci pistácie-kokos. Ale tak co, zkusila jsem banán :) A jak jsem čekala - je to moc sladké - lepší je udělat si banánové mléko vlastní :)

Pár sladkých Tic-tac (cherry passion) - vyhrála jsem na Majálesu - za to, že jsem prohodila balónek otvorem

1 pivo - dostala jsem zdarma, za to, že jsem byla na Majálesu už i minulý rok, jinak bych si ho nekupovala :)

Večeře: Celozrnné těstoviny s tuňákem Rio Mare v olivovém oleji, kukuřicí a hráškem


Ideální na cesty a na pašování na Majáles ;)

Druhá večeře: Malá kedlubna, trocha tvarohu

A takhle to vypadalo u nás na Majálesu :) 

Trénink

Aktivita: Posilovna - trénink

Cvik na záda na levý extenzor (který mám oslabený) 3x12

Dřepy se závažím 4x8 (0 kg, 20kg, 40kg, 40kg, 40kg) -úspěšně zvyšuju váhu!:)

Výpady 3x12 (10kg, 10kg, 10kg)

Bench press 4x8 (10kg - jednoručky v každé ruce 5kg; 25 kg, 25 kg, 25 kg)

Pullover 3x12 (5 kg, 7 kg,10 kg)

Tricepsové stahování kladky s lanem 3x10 (7 kg) těch 7 kg na mě bylo fakt DOST, moc to ke konci nešlo..takže pak jsem měla už jen 6kg a pak 5kg..

Výpony na lýtka 3x15



6 komentářů:

  1. Už se těším, až budu mít také vlastní meduňku, ale pořád mi nějak nechcou puknout semínka! Super jídelníček!

    OdpovědětVymazat
  2. Meduňka a máta jsou moje oblíbené bylinky, vždycky se těším, až nám doma vyrostou. Máta už se nám teda vesele plevelí všude možně, meduňka zatím stagnuje :) Quinou jsem neměla už dlouho, dřív jsem ji spolu s amarantem hodně používala do všelijakých "rychlosměsí".

    OdpovědětVymazat
  3. ta kaše vypadá hodně zajímavě :) na tu quinou nemůžu nikde narazit :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že do toho teda vstupuju :), já ji občas kupovala tady a dá se i objednat online: http://www.bioobchod.cz/quinoa-semeno-bio-250g-country-life/d-70377/, jinak ale mají snad v každé zdravé výživě, ve které jsem byla.

      Vymazat
  4. dala bych si tuňáka!:D a ta šlehaná vypadá suprově

    OdpovědětVymazat
  5. Tim pivem sis aspon doplnila béčko :-P Jinak ten tuňák vypadá skvěle:-)

    OdpovědětVymazat