čtvrtek 23. května 2013

23.5. Hermelínový čtvrtek

Jídlo


Snídaně: Pudinkovo-tvarohové lívanečky s bílým jogurtem a banánem

Použila jsem: Pudink, 1/2 tvarohu, 1 vajíčko a 1 bílek a 50 g ovesných vloček



Lívanečky fajn, jen nijak sladké.. (co jiného taky čekat, když nejsou nijak slazené:). Příchuť pudinku jsem nijak nepoznala, spíš tam asi vytvářel takovou zvláštní chuť.. příště se asi na práškový pudink vykašlu, raději si ho normálně uvařím a placičky z tvarohu ochutím něčím jiným než pudinkem :)

Dopolední svačina: Celozrnný chleba s arašídovým máslem, mrkev

Oběd: Pstruh s datlovou marinádou a sezamem, salát Faluš (houska, zelenina)

Oběd zní asi docela honosně, byl totiž v rámci dnů arabské kuchyně v menze. Ale ve skutečnosti to byl pstruh jen čímsi zpečeným pomazaný (asi ty datle), posypaný sezamem, k tomu opečené kousky rohlíku a salát. Ale na menzu dobré jídlo :)

Odpolední svačina: Kefírové mléko, hruška

Večeře: Hermelín Figura, avokádo, zelenina a celozrnný chleba



Konečně jsem zkusila Hermelín Figura!:) Je opravdu moc dobrý. Ale i když má o 30% méně tuku než běžný Hermelín, neznamená to, že by bylo vhodné jíst ho nějak extra často.
Je důležité se vždy dívat na poměr tuků a bílkovin. Protože sýry jsou pro mě především zdrojem bílkovin. A je dobré vědět, kolik tuků přijmu, když sním pro mě potřebné množství bílkovin.

Pojďme se spolu podívat na tyto poměry ve 100 g vybraných druhů sýrů:

Hermelín Figura - 20 g bílkovin, 20 g tuků

Madeland light 30% - 28,5 g bílkovin, 16,5 g tuků

Madeland Fitness - 31,5 g bílkovin, 10,5 g tuků

Leerdammer Lightlife - 30 g bílkovin, 17 g tuků

Cottage (Madeta) - 11,5 g bílkovin, 5 g tuků

Přírodní syrovátkový sýr Pilos - 27 g bílkovin, 13 g tuků

Mozzarella Galbani - 22,5 g bílkovin, 23,75 g tuků

Mozzarella Galbani light - 20 g bílkovin, 9 g tuků

Takže tady vidíte, že Hermelín Figura ten poměr nemá moc dobrý, stejně tak klasická mozarella. Kdežto takový Cottage má ten poměr skvělý. Ale když už si chci někdy dopřát Hermelín, ta určitě raději ten Figura:)




Výborná večeře!:)

Druhá večeře: Zeleninový salát s balsamikovým octem, celozrnný chléb



Pohyb tento týden nestíhám :-/ Mám totiž praxi a k tomu navíc odpoledne konferenci..

21 komentářů:

  1. ty si papkáš :) a s pohybem se nestresuj!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy to hold nejde ne. Ale ani za těch pár dní bez pohybu jsem nepřibrala ;)

      Vymazat
  2. Oběd zní fakt honosně (jen přemýšlím - ten salát, není to náhodou FaTuš?), dny arabské kuchyně, to by se mi líbilo, my měli jen jednou italský týden a znamenalo to těstoviny na cca dva způsoby neustále dokola :) Hermelín figura je moc dobrý, ale přiznám se, že sýry neřeším a cpu do sebe jakékoli tuk netuk :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ještě dotaz - nebyla to konference pozitivní psychologie? :)

      Vymazat
    2. Je to možný, že to má být Fatuš:) Znáš to? Dvoje těstoviny stále dokola, v tom teda není moc invence :)
      A konference - bylo to Psychoterapeutické sympózium :)

      Vymazat
    3. Tak to bude něco jinýho, fatuš je s hodně petrželí a pita chlebem, těstoviny tam nejsou. Tak faluš bud možná jihomoravská odpověď na fatuš, co znám z Prahy :)
      Tak to jo, to muselo být zajímavé!

      Vymazat
  3. U sýrů na tuky tolik nehledím, když je to sýr co si dávám na pečivo nebo třeba do salátu, ale když si ho dávám jako součást hlavního jídla, kde je větší množství, tak volím právě tu Mozarellu Light, nebo teď místo Hermelínu Figura Camembert - je levnější, a tuku má méně, holt někdy se vyplatí koukat na složení a slepě nebrat jen to, kde je napsané "light" apod. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já právě jím sýry kvůli bílkovinám jen k obědu a k večeři - takže tam vždycky spíš ve větším množství. A který Camembert máš na mysli? Já po něm dnes koukala v Albertu, ale žádný z těch Camembertů tam neměl nutriční hodnoty :-/

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Je moc dobrý, já si dnes v Albertu koupila další, dokud je akce:) Zkusím ho tentokrát roztopený :)

      Vymazat
  5. Doporučuju do lívanečků místo pudingu "na doslazení" přidat rozmačkaný banán ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, příště zkusím:) Vlastně jsem něco takové už dělala - ale bez toho tvarohu.

      Vymazat
  6. přesně ten tvaroh a hermelín figuru jsem koupila v tescu ve slevě kvuli záruce :D hermelín je dobrý, ale moc výrazný chutí mi nepřišel - až potom jsem si přečetla na krabičce, že má být pro lepší chuť 15 minut v pokojové teplotě (tak dlouho byhc stejěn nečekala :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už právě delší dobu žádný Hermelín neměla, tak asi i díky tomu mi přišel tento moc dobrý :) Koupila jsem teď další, tak ho zkusím tentokrát ohřát v troubě :)

      Vymazat
  7. Tenhle Hermelín už jsem také měla, i když já miluju hlavně ty kozí :)
    A chlebík dobře znám, také ho tu mám :D Jinak lívanečky jsou exkluzivní ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kozí Hermelíny? To jsem ještě neviděla:) Kde je kupuješ? Chlebík jsem si oblíbila. A přitom jsem ho před pár lety brala jen jako pro případ nouze na cesty a vůbec mi nechutnal:)

      Vymazat
    2. Nene, myslela jsem obecně, že miluji kozí sýry :D Ale takové ty válečkové kozí sýry jsou těm "hermelínovým" strukturou hodně podobné (dokonce je teď budou mít v Kauflandu v akci!) :D Já chlebíky střídám s domácím, když nemám napečeno, tak jdu do nich, protože je super, že vydrží i měsíce zabalené ;-)

      Vymazat
    3. Král sýrů je i ve variantě kozí. Teda nevím, jestli je to vyloženě hermelín, ale je to plísňový sýr a vypadá i chutná jako hermelín :) Kupujeme ho normálně v supermarketu. A farma Nový dvůr dělá myslím taky kozí hermelín.

      Vymazat
  8. Ty lívanečky vypadají krásně! A ta večeře taky :)

    OdpovědětVymazat
  9. Och lívanečky bych si dala hned!! :)) Hermelín však moc nemusím. :D

    OdpovědětVymazat