neděle 28. dubna 2013

Proč nejím máslo?


V posledním příspěvku jste se mě ptaly, proč nejím máslo - a mě napadlo napsat o tom krátký příspěvek - ať si Vás to může přečíst více :)

Není to tak, že by mi máslo nechutnalo. Naopak, já mám máslo moc ráda :) Máslo má totiž skvělé senzorické vlastnosti. Na rozdíl od mnohých tuků samo o sobě dobře chutná..krásně voní.. jak se někdy říká - chuťově je nenahraditelné. Tak proč ho tedy nejím?

Důvod je jednoduchý. Protože obsahuje výhradně živočišný tuk a tudíž velké množství nasycených mastných kyselin a cholesterolu.
Nasycené mastné kyseliny převažují v živočišných produktech a nejvíce jich najdeme v červeném mase, tučných mléčných produktech, sádle a másle. Je již více než půl století prokázané, že vysoká spotřeba těchto kyselin vede obecně k zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím k vyššímu riziku kardiovaskulárních nemocí. (hezky popsané to mají zde: http://www.nasyceneskodi.cz/)

Vzhledem k tomu, že se snažím nabírat svaly - tak celkově přijímám už tak dost nevhodných živočišných tuků v mase a mléčných výrobcích, které několikrát denně jím. To proto, abych přijímala i další živiny v nich obsažené. Proto nechci přijímat další nasycené tuky navíc v másle, které jich obsahuje opravdu velké množství. Máslo sice v sobě má i vitamíny - ale ty můžeme získat i jinde a s menším podílem nasycených mastných kyselin.  

Z tohoto důvodu se snažím kupovat i mléčné výrobky raději s nižším obsahem tuku. Hodně na blozích píšete, jak jste dříve byly/i posedlé light potravinami, ale že už jste toho naštěstí nechali. Jasně - nic se nemá přehánět a člověk nemůže být úplně bez tuků - tuky jsou pro tělo důležité. Ale jde o to jaké! Takže já si dám mnohem raději tuky ve formě oříšků nebo např. oblíbeného arašídového másla, které je určitě vhodnější než klasické máslo. Takže já vesele kupuju dál light sýry, které mají do 30% tuku a jogurty taky raději s méně tukem. A když už kupuju něco nízkotučného - tak čtu složení - takže nic, v čem by byly nacpané namísto tuku škroby atd:) 

Ale nejsem tak striktní, že bych máslo nestrčila do pusy. To rozhodně ne:) Ráda si ho dám. Ale spíše jako odměnu - jednou za čas. Určitě ne denně. A jak jsem psala v předchozím příspěvku - zvykla jsem si jíst pečivo ničím nenamazané, jen si na něj dám sýr nebo šunku. Ale plánuju si koupit Tahini - ze sezamových semínek :)

P.S. A kdybyste se mě chtěli/y na něco zeptat - můžete tady http://ask.fm/fitPastelka ;)


19 komentářů:

  1. Máslo ani nejím - ale ne kvůli tuku, ale kvůli tomu, že mi ani moc nechutná, jenom na chlebu s pažitkou snad...Já light výrobky neodsuzuju, občas si taky nějaké koupím - a třeba takový krolewski nebo hermelín light je dar od boha :))a vepřového libového se nevzdám :)

    OdpovědětVymazat
  2. A co říkáš na kokosový olej, který je vlastně složený jen z nasycených mastných kyselin, přitom je velmi zdravý a má spoustu využití nejen při vaření, ale i při péči o tělo?
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak kokosový olej spoustu využití sice má - ale co vím já, tak zdravý není. Vím sice, že se dá na internetu najít spoustu článků, které kokosový olej vychvalují, ale nejsou to žádné věrohodné vědecké studie.
      Pod vlivem všech těch článků jsem se nechala i skoro zviklat a ptala jsem se na to nedávno raději ještě táty (je docent na lékařské fakultě, pracuje na Ústavu preventivního lékařství a zabývá se především právě výživou). Ten mi potvrdil, že kokosový a palmový olej je pro organismus jeden z nejškodlivějších a měl by se konzumovat co nejméně. Bohužel bývá přidáván často např. do zmrzlin.

      Prohledávala jsem i různé vědecké práce na lekářské fakultě a v žádné se nepíše, že by byl kokosový tuk zdravý. A nezdá se mi, že by se lékaři a vědci, kteří se tomu věnují všichni mýlili a místo toho měly pravdu nějaké pochybné zdroje z internetu.

      Ale pokud někdo víte o seriózní vědecké studii, tak mi dejte vědět - já ji klidně tátovi ukážu a proberu to s ním. Jeho samotného by to zajímalo. Nevylučuje, že věda jde stále dál a že se třeba může něco nového vyzkoumat.. ale zatím teda nic takového o tom, že by byl kokosový olej prospěšný, neví.

      Vymazat
    2. Ale na tělo ho klidně taky používám ;)

      Vymazat
    3. Máme stejný názor, já už to ani nikam nepíšu a je mĕ líto holek co to do sebe cpou ve velkém množství.

      Vymazat
    4. Spoustu se toho píše převážně na zahraničních webech, k nám to asi ještě nedorazilo :-) Co si teď vzpomínám, tak mi přijdou dobré stránky http://authoritynutrition.com a k tématu například články
      http://authoritynutrition.com/top-8-reasons-not-to-fear-saturated-fats/
      http://authoritynutrition.com/why-is-coconut-oil-good-for-you/
      http://authoritynutrition.com/11-biggest-lies-of-mainstream-nutrition/
      V článcích jsou i odkazy na některé studie
      Je toho samozřejmě víc. A jen bych dodala, že bylo "dokázané", že tučná strava způsobuje kardiovaskulární onemocnění, ale nakonec se z té světoznámé uznávané studie stala jen zkonstruovaná fraška.
      Veronika

      Vymazat
    5. Že by k nám něco takového nedorazilo, to si nemyslím. Protože kdokoliv píše bakalářskou/diplomovou práci, tak je samozřejmostí nastudovat si i všechny dostupné zahraniční zdroje na dané téma.
      Stránky http://authoritynutrition.com si založil 26-letý student medicíny z Reykjaviku a dává na ně přelomové informace.. když jsem zkusmo koukala na odkazy těch studií, které uvádí ve svých článcích, tak tam vychází z toho, že dávali kokosový olej potkanům (ani neuvádí kolika potkanům) a po 45 dnech se měli menší hladinu LDL.
      To mi nepřijde jako dostatečně průkazné - abych věřila, že kokosový olej má pozitivní účinky, když oficiální odborné publikace tvrdí něco jiného.

      S tou zkonstruovanou fraškou to je uvedeno kde? To, že to napíšou na vyuzeno - tak mi nepřijde zrovna důvěryhodné..

      Já to beru tak - že i kdyby škodlivost nasycených kyselin byť i jen sporná.. tak to s nima radši nebudu přehánět.

      Vymazat
    6. Každý si holt věří něčemu jiném, ostatně každý krmí svoje tělo na svou zodpovědnost. Hádat se proto s nikým nebudu :-) Rozhodně s tebou ale souhlasím, že by se to nemělo přehánět, a to ani s kokosovým olejem, ani s ničím jiným.
      Uvedla jsem jen jeden ze zdrojů, je jich samozřejmě víc, ale hledat se mi to nechce, načteno toho mám ale opravdu hodně. Co se té frašky týče, tak se to uvádí taky na více zdrojích...určitě jsi četla, jak autor záměrně vyhodil z grafů zdroje, které mu neseděly do toho, co chtěl dokázat a které dokazovaly pravý opak

      Vymazat
    7. JJ, nic nepřehánět, to souhlasím :) já to nijak špatně ani neberu - jak říkáš - každý krmí svoje tělo. Nejlepší je - když si každý vyhledá ty zdroje informací, kterým důvěřuje:)

      Vymazat
  3. jako já nějaké přesné studie taky neznám, ale jestli jsou tyto tuky špatné, už by bylo asi po mě, pár odkazů na články sem hodím, jestli chcete, tak můžete kouknout. Samozřejmě to nebudu nikomu vymlouvat, máslo třeba už taky nejím (ale proto, že už nejím mléčné výrobky), ale kokosový olej, červené maso...toho jím opravdu spoustu ;)
    http://www.pccnaturalmarkets.com/sc/0602/sc0602-saturatedfats.html
    http://www.menshealth.com/health/saturated-fat?fullpage=true
    http://www.vyuzeno.cz/2012/07/bojite-se-jist-nasycene-tuky/
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/02/25/saturated-fat-is-not-the-cause-of-heart-disease.aspx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tyhle zdroje bych zrovna nesázela.. první odkaz je na eshop, druhý na bulvární časopis pro muže, ve třetím jsou fakt nesmysly (v lékařských učebnicích je popsán mechanismus účinku nasycených mastných kyselin z hlediska vzniku kardiovaskulárních onemocnění, tak není pravda, že to nikde není - jak tam píšou) a ani čtvrtý článek není založený na žádné vědecké studii.

      To je dobře, že jsi zatím zdravá - ale působení nasycených mastných kyselin je dlouhodobý proces - to se neprojeví po roce a možná ani po 5 letech takové stravy.. a když budeš mít štěstí, tak třeba nikdy:) Je tu ale zvýšené riziko.

      Ale když se podívám do odborných učebnic (mám tu třeba učebnici Dietologie pro lékaře) - tak to tam uvádí - že ten škodlivý účinek je prokázaný.

      Tady dole je tabulka http://www.wikiskripta.eu/index.php/Antisklerotick%C3%A1_dieta - kde je uvedena aterogenita (schopnost vyvolat aterosklerozu - infarkt) a trombogenita jednotlivých tuků

      Vymazat
    2. Snad mi teď za to neodmítneš poslat ten recept na tiramisu ;)

      Vymazat
  4. Mě máslo nevadí, tak nějak jsme to ve škole probíraly a obsahuje důležité vitaminy apod. :-) a namazat si chleba tenčí vrstvou másla prý ještě nikoho nezabilo, nám říkala profesorka :-D, tak nevím, je to hodně o názorech ;-).
    Jinak tahini je super, měla jsem ho jenom 3 dny :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty vitamíny jsou i jinde, to už je lepší si dát třeba makrelu :) A jasně - tenká vrstva másla nikoho nezabije :) Ale horší jsou recepty - kde se používá to máslo v mnohem větších dávkách.
      Jak jsem psala - já osobně ho nejím proto, že relativně často jím např. červené maso.. sýry..jogurty.. takže těch nasycených mastných kyselin už mám i tak dost :)

      Vymazat
    2. tak to jo ;-), je pravda, že v některých receptech je ho požehnaně :-D, jsou na něj různé názory, někdo říká, že je zdravější než margaríny, někdo jen zase úplně odsuzuje ;-)

      Vymazat
  5. taky nejím máslo už asi rok, a přitom ho mám moc ráda :) občas akorát někam přidám trošku pravého másla, když je psané v receptu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to já taky :) Nebo třeba na vánočku či mazanec si ho dám :)

      Vymazat
  6. Moc ho nemusím :-)) Takže tě chápu :-)

    OdpovědětVymazat