Pozdě, ale přece :) Velikonoce jsou sice už za námi, takže jdu s křížkem po funuse, ale nakonec jsem se do toho domácího mazance přecejen taky pustila :) Už jsem to skoro ani neplánovala, ale zbylo mi droždí z přípravy loupáčků, tak jsem ho chtěla zužitkovat :)
Inspirovala jsem se receptem cukrářky Ivety Fabešové
SUROVINY:
500 g hladké špaldové mouky
65 g cukru krystal
35 g Xilovitu
42 g droždí
200 ml vlažného mléka
špetka soli
vanilkové aroma (stále bohužel ještě nemám vanilkový extrakt:-()
2 žloutky
kůra z citrónu (měla jsem sušenou)
50 g pokrájených loupaných mandlí
150 g rozpuštěného másla
špetka muškátového oříšku
50 g brusinek
likér z černého bezu (od dědy)
POSTUP:
Je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechejte vzejít. Takhle vypadal ten můj (dala jsem ho na topení):
Mezitím smícháme všechny sypké suroviny a pak k nim přidáme kvásek, žloutky, brusinky namočené v likéru, mandle a rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujeme a zakryté ho necháme asi 2 hodiny kynout. Během kynutí ho ještě 2x zpracujeme. Pak z něj uděláme 2 bochánky a necháme je ještě 15 min. kynout.
Moje těsto bylo hodně mastné - bochánky moc nedržely tvar a spíš se mi "rozlily" do placek..
Mazance potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi a dáme do trouby rozehřáte na 220°C zprudka zapéct. Asi po 10 minutách snižíme teplotu na 160 °C. Mazance jsou upečeny, jakmile špejle, kterou jste píchli do středu, zůstane po vytažení čistá. U mých "placek" to bylo asi 20 min.:)
Chuťově byl dobrý, jen moc nebylo poznat, že by brusinky byly v likéru.. nechala jsem je totiž máčet jen hodinu, ideální by bylo mít je tam přes noc :)
A opět podobný problém jako u loupáčků.. doufala jsem, že bude vláčnější.. a už tam byla i velká naděje, když to těsto bylo tak mastné.. a stejně nic no :-/ Tak nevím, jak toho docílit. Ale bylo v něm dobré ty mandle :)
Mňam ♥
OdpovědětVymazatTeda Ty jsi jako blesk :)
Vymazatz čistého nebe! :D hh
Vymazatsuper receptík :)
Šikulka, určitě byl dobrý a hlavně víš, co v něm je, ne jak nějakej super nadýchanej éčkama napuštěnej mazanec, který vydrží 2 týdny bez plísně.
OdpovědětVymazatAhojky! Mně se při pečení kynutého těsta (ať už buchty nebo třeba vánočka či mazanec) osvědčilo přidat do těsta nastrouhanou vařenou bramboru. Těsto je mnohem vláčnější a vydrží dýl. Brambora tam není nijak cítit ani vidět. :-) Lenka
OdpovědětVymazat