pondělí 8. dubna 2013

Špaldový mazanec


Pozdě, ale přece :) Velikonoce jsou sice už za námi, takže jdu s křížkem po funuse, ale nakonec jsem se do toho domácího mazance přecejen taky pustila :) Už jsem to skoro ani neplánovala, ale zbylo mi droždí z přípravy loupáčků, tak jsem ho chtěla zužitkovat :)

Inspirovala jsem se receptem cukrářky Ivety Fabešové

SUROVINY:

500 g hladké špaldové mouky
65 g cukru krystal
35 g Xilovitu
42 g droždí
200 ml vlažného mléka
špetka soli
vanilkové aroma (stále bohužel ještě nemám vanilkový extrakt:-()
2 žloutky
kůra z citrónu (měla jsem sušenou)
50 g pokrájených loupaných mandlí
150 g rozpuštěného másla
špetka muškátového oříšku
50 g brusinek
likér z černého bezu (od dědy)

POSTUP:

Je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechejte vzejít. Takhle vypadal ten můj (dala jsem ho na topení):


Mezitím smícháme všechny sypké suroviny a pak k nim přidáme kvásek, žloutky, brusinky namočené v likéru, mandle a rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujeme a zakryté ho necháme asi 2 hodiny kynout. Během kynutí ho ještě 2x zpracujeme. Pak z něj uděláme 2 bochánky a necháme je ještě 15 min. kynout.
Moje těsto bylo hodně mastné - bochánky moc nedržely tvar a spíš se mi "rozlily" do placek..


Mazance potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi a dáme do trouby rozehřáte na 220°C zprudka zapéct. Asi po 10 minutách snižíme teplotu na 160 °C. Mazance jsou upečeny, jakmile špejle, kterou jste píchli do středu, zůstane po vytažení čistá. U mých "placek" to bylo asi 20 min.:)



Chuťově byl dobrý, jen moc nebylo poznat, že by brusinky byly v likéru.. nechala jsem je totiž máčet jen hodinu, ideální by bylo mít je tam přes noc :)
A opět podobný problém jako u loupáčků.. doufala jsem, že bude vláčnější.. a už tam byla i velká naděje, když to těsto bylo tak mastné.. a stejně nic no :-/ Tak nevím, jak toho docílit. Ale bylo v něm dobré ty mandle :)




5 komentářů:

  1. Šikulka, určitě byl dobrý a hlavně víš, co v něm je, ne jak nějakej super nadýchanej éčkama napuštěnej mazanec, který vydrží 2 týdny bez plísně.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky! Mně se při pečení kynutého těsta (ať už buchty nebo třeba vánočka či mazanec) osvědčilo přidat do těsta nastrouhanou vařenou bramboru. Těsto je mnohem vláčnější a vydrží dýl. Brambora tam není nijak cítit ani vidět. :-) Lenka

    OdpovědětVymazat