SUROVINY:
150 g polohrubé pšeničné mouky
190 g špaldové celozrnné mouky
40 g Xilovitu
3 celá vajíčka
1 bílek
20 g oleje
170 g bílého jogurtu
150 g polotučného mléka
10 g prášku do pečiva
půl lžičky kardamonu
2 ml vanilkové esence
3 velké stonky rebarbory
200 g jahod
Drobenka:
30 g másla
60 g arašídového másla
50 g třtinového cukru
okolo 100 g špaldové celozrnné mouky
Na vymazání plechu:
máslo
špaldová krupice
Na fotce není vše.. chybí Xilovit a další 2 vajíčka.. protože jsem pak při kuchtění přidávala neplánovaně :) Když budete chtít můj recept zkoušet nemusíte to brát nijak striktně:) Já to taky dělám podle toho, kolik čeho zrovna mám :) Proto je tam zrovna např.170 g jogurtu:) Nebo ten divný počet vajíček - 3 vajíčka a 1 bílek :) To jsem si tak řekla - že tuků už tam je dost, tak jsem ten 1 žloutek vynechala :) Ale klidně ho tam dejte nebo tam dejte jen ty 2 vajíčka (já tam zas chtěla dostat více proteinů :)
Vajíčka vyšleháme s Xilovitem a přidáme olej, jogurt a mléko. Zvlášť jsem smíchala oba druhy mouky s práškem do pečiva a kardamonem a sypkou směs jsem postupně vmíchala do tekuté. Na závěr jsem přidala vanilkový extrakt.
Rebarboru jsem oloupala a nakrájela na malé kousíčky a nechala ji ve vroucí vodě asi 2 min. povařit.
Měla jsem strach, aby rebarbora nebyla moc kyselá. Ale v buchtě jsem kyselost ani necítila. Takže příště bych tu rebarboru povařila klidně jen 1 minutu nebo i míň.
Těsto jsem nalila na vymazaný a vysypaný plech a naskládala jsem na něj rebarboru a jahody.
Vidíte jak je ji hodně, takže příště klidně polovina:) Ale podotýkám, že mám mini plech :)
Pečeme na 170°C 60 min.
A tady je výsledek:
CELKOVÉ ZHODNOCENÍ:
Buchta dobrá :) Jen to arašídové máslo tam bylo hodně výrazné a myslím, že docela zastřelo chuť rebarbory a jahod. Zvlášť, když té drobenky bylo tolik. Rebarbory jsem se trochu bála -aby to nebylo moc kyselé, protože s ní nemám žádné zkušenosti. Ale zbytečně:) Celkově buchta byla celkem dost sladká, takže příště dám klidně ještě o něco méně sladidla a rebarboru horkou vodou pouze spařím. Jo a ten kardamon jsem tam ani nepoznala.. tak možná by ho chtělo taky víc :) Prostě počítejte s tím, že arašídové máslo má hodně výraznou chuť a potlačí tak ostatní chutě.
A musím říct, že třetí den byla buchta nejlepší! To už jsem si všimla u více buchet - že po pár dnech jsou vždy lepší, než hned po upečení :)
Moje inspirace:
http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/rebarborovy-kolac
http://koketovanisvyzivou.blogspot.cz/2012/05/rebarborovy-kolac.html
To je nádhera! :) Až vyrazí rebarbora na zahradě, určitě upeču, díky! :))
OdpovědětVymazatTo mě těší :)
VymazatRebarboru mám doma taky a nevím co s ní, takže děkuju za inspiraci, tohle vypadá výborně :))
OdpovědětVymazatJá právě taky nevěděla :) Tak jsem tak dala dohromady co jsem našla na netu a svou improvizaci :)
Vymazattyjo ta vypadá suprově :)
OdpovědětVymazatDíky :)
VymazatSuper, rebarboru ma mamka na zahradce, tak tohle vyzkousim. Akorat necham dva vajicka a pridam chia seminka.
OdpovědětVymazatA chia seminky jsem ještě zatím nepekla, to může být zajímavý :)
VymazatJá s nima peču docela často. Co jsem si je pořídila domů, tak je cpu kam to jde :-D
VymazatZačínala jsem s nima na pohankovém koláči a postupně zkoušela do dalších buchet.
Můžu dát odkaz, ale mám to na FB.
Mimochodem zrovna je buchta v troubě i s těmi chia semínky ;-)
pošli kusanec!:)
OdpovědětVymazatUž je snědená :( :)
VymazatTak rebarboru jsem asi nikdy neměla...
OdpovědětVymazatvypadá to pěkně, rebarboru jsme měla myslím jednou a moc mi nechutnala, ale to jsem byla malá a te´d se mi rapidne změnily chutě :) co je ten kardamon? zní mi to jako něco z barvy na vlasy :D
OdpovědětVymazatKardamon je koření, používá se hlavně v Indii - do dortů, sladkého pečiva, kávových nápojů, likérů i do masitých pokrmů.. já si ho koupila především kvůli rýžové kaši - kheer - která se dělá s kardamonem :) Ale je to pěkně drahé koření :-/
Vymazat