SUROVINY:
150 g polohrubé pšeničné mouky
190 g špaldové celozrnné mouky
40 g Xilovitu
3 celá vajíčka
1 bílek
20 g oleje
170 g bílého jogurtu
150 g polotučného mléka
10 g prášku do pečiva
půl lžičky kardamonu
2 ml vanilkové esence
3 velké stonky rebarbory
200 g jahod
Drobenka:
30 g másla
60 g arašídového másla
50 g třtinového cukru
okolo 100 g špaldové celozrnné mouky
Na vymazání plechu:
máslo
špaldová krupice
Na fotce není vše.. chybí Xilovit a další 2 vajíčka.. protože jsem pak při kuchtění přidávala neplánovaně :) Když budete chtít můj recept zkoušet nemusíte to brát nijak striktně:) Já to taky dělám podle toho, kolik čeho zrovna mám :) Proto je tam zrovna např.170 g jogurtu:) Nebo ten divný počet vajíček - 3 vajíčka a 1 bílek :) To jsem si tak řekla - že tuků už tam je dost, tak jsem ten 1 žloutek vynechala :) Ale klidně ho tam dejte nebo tam dejte jen ty 2 vajíčka (já tam zas chtěla dostat více proteinů :)
Vajíčka vyšleháme s Xilovitem a přidáme olej, jogurt a mléko. Zvlášť jsem smíchala oba druhy mouky s práškem do pečiva a kardamonem a sypkou směs jsem postupně vmíchala do tekuté. Na závěr jsem přidala vanilkový extrakt.
Rebarboru jsem oloupala a nakrájela na malé kousíčky a nechala ji ve vroucí vodě asi 2 min. povařit.
Měla jsem strach, aby rebarbora nebyla moc kyselá. Ale v buchtě jsem kyselost ani necítila. Takže příště bych tu rebarboru povařila klidně jen 1 minutu nebo i míň.
Těsto jsem nalila na vymazaný a vysypaný plech a naskládala jsem na něj rebarboru a jahody.
Vidíte jak je ji hodně, takže příště klidně polovina:) Ale podotýkám, že mám mini plech :)
Pečeme na 170°C 60 min.
A tady je výsledek:
CELKOVÉ ZHODNOCENÍ:
Buchta dobrá :) Jen to arašídové máslo tam bylo hodně výrazné a myslím, že docela zastřelo chuť rebarbory a jahod. Zvlášť, když té drobenky bylo tolik. Rebarbory jsem se trochu bála -aby to nebylo moc kyselé, protože s ní nemám žádné zkušenosti. Ale zbytečně:) Celkově buchta byla celkem dost sladká, takže příště dám klidně ještě o něco méně sladidla a rebarboru horkou vodou pouze spařím. Jo a ten kardamon jsem tam ani nepoznala.. tak možná by ho chtělo taky víc :) Prostě počítejte s tím, že arašídové máslo má hodně výraznou chuť a potlačí tak ostatní chutě.
A musím říct, že třetí den byla buchta nejlepší! To už jsem si všimla u více buchet - že po pár dnech jsou vždy lepší, než hned po upečení :)
Moje inspirace:
http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/rebarborovy-kolac
http://koketovanisvyzivou.blogspot.cz/2012/05/rebarborovy-kolac.html






To je nádhera! :) Až vyrazí rebarbora na zahradě, určitě upeču, díky! :))
OdpovědětVymazatTo mě těší :)
VymazatRebarboru mám doma taky a nevím co s ní, takže děkuju za inspiraci, tohle vypadá výborně :))
OdpovědětVymazatJá právě taky nevěděla :) Tak jsem tak dala dohromady co jsem našla na netu a svou improvizaci :)
Vymazattyjo ta vypadá suprově :)
OdpovědětVymazatDíky :)
VymazatSuper, rebarboru ma mamka na zahradce, tak tohle vyzkousim. Akorat necham dva vajicka a pridam chia seminka.
OdpovědětVymazatA chia seminky jsem ještě zatím nepekla, to může být zajímavý :)
VymazatJá s nima peču docela často. Co jsem si je pořídila domů, tak je cpu kam to jde :-D
VymazatZačínala jsem s nima na pohankovém koláči a postupně zkoušela do dalších buchet.
Můžu dát odkaz, ale mám to na FB.
Mimochodem zrovna je buchta v troubě i s těmi chia semínky ;-)
pošli kusanec!:)
OdpovědětVymazatUž je snědená :( :)
VymazatTak rebarboru jsem asi nikdy neměla...
OdpovědětVymazatvypadá to pěkně, rebarboru jsme měla myslím jednou a moc mi nechutnala, ale to jsem byla malá a te´d se mi rapidne změnily chutě :) co je ten kardamon? zní mi to jako něco z barvy na vlasy :D
OdpovědětVymazatKardamon je koření, používá se hlavně v Indii - do dortů, sladkého pečiva, kávových nápojů, likérů i do masitých pokrmů.. já si ho koupila především kvůli rýžové kaši - kheer - která se dělá s kardamonem :) Ale je to pěkně drahé koření :-/
Vymazatdrtf528kvw
OdpovědětVymazatgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet