sobota 27. dubna 2013

Vláčné cuketové brownies



Přestože jsem upekla Kokosovo-fazolový dortík, tak mi stále ještě zůstaly bílky z buchtiček se šodó a taky kokosový krém. Přemýšlela jsem co s nimi - a jelikož mi zbývala ještě 1 cuketa, rozhodla jsem se pro cuketové brownies a vlastní improvizaci :) Ne že by nikdo přede mnou ještě nedělal brownies z cukety.. ale já tam potřebovala použít především ingredience, které jsem chtěla spotřebovat - takže tím jsem se řídila a taky mými zkušenostmi z ostatními buchtami:) (je úsměvné psát o mých zkušenostech s buchtami, když intenzivněji jsem se začala věnovat pečení teprve před pár měsíci :)) jsem zvědavá, co a jak budu péct třeba za takových 10 let :)

SUROVINY

1 cuketa
175 g kokosového krému
2 ml vanilkového extraktu
85 g bílků (2-3 bílky)
50 g xilovitu
1 lžička (5 g) prášku do pečiva
50 g karobu
35 g holandského kakaa
100 g amarantové mouky

Amarantová mouka je celkem drahá, ale je moje oblíbená, protože obsahuje kvalitní bílkovinu s esenciálními aminokyselinami (Více zde: http://www.bioletnany.cz/sortiment/lusteniny-bio/mouky-krupice-kroupy-obiloviny/mouky/amarantova-mouka/) a navíc je bezlepková :) Má specifickou chuť - ale kakao a karob v brownies ji spolehlivě přebyli :)

POSTUP


Nejprve nastrouháme cuketu (strouhala jsem ji i se slupkou):


Pak přidáme kokosový krém, vanilková extrakt, bílky, Xilovit a všechny ostatní sypké suroviny :)

Dala jsem tam hodně karobu na úkor kakaa. Ale pokud nemáte rádi chuť karobu, tak radši více kakaa :)

Pekla jsem 60 min. 180°C. Pak jsem sice vypla troubu, ale brownies v ní ještě nechala. Když jsem do něj píchala špejlí, tak uvnitř bylo stále ještě mazlavé. Ale řekla jsem si, že není možné, abych to přece pekla víc než hodinu!:)
Asi by bylo fajn, tu cuketu po nastrouhání více vymačkat. Ale je fajn, že je brownies vláčné - je uvnitř spíše jako čokoládový (nebo karobový) krém :)


A chutnalo mi moc :) I když chuť karobu až zas tak nemusím, tak tohle brownies bylo dobré, lepší než z fazolí :)



16 komentářů:

  1. Tak to vypadá hodně dobře, samé zajíavé ingedience :) A amarantu jsem taky teď nedávno četla a chtěla bych si ho časem pořídit. Ale ani jsem nevěděla, že je z něj i mouka.

    A ten kokosový krém - to je takový ten v té plechovce? Něco jako kokosové mléko? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ, v plechovce. Kupovala jsem to v albertu (chtěla jsem koupit kokosové mléko - ale je na tom napsáno kokosový krém - ale řekla bych, že je to to samé).
      A do těch brownies by stačilo dát asi i jakýkoliv jiný olej a klidně i v menším množství.. to akorát já ten kokosový krém potřebovala nějak spotřebovat a nevěděla jsem na co ho použít :) Já jsem před pár lety dělala z amarantové mouky palačinky a co si pamatuju, tak chutnaly tak zvláštně - a taky se více trhaly (asi jak tam není ten lepek). Ale když si dám amarant jako přílohu nebo přidám amarantovou mouku do něčeho, kde jsou i jiné výrazné chutě - tak mi chutná :)

      Vymazat
  2. Skvělý recept, ale z té amarantové mouky by mě teda šlehlo...:D

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá dobře! A je super, že sbíráš zkušenosti s pečením, za těch 10 let budeš třeba dělat brownies už i z lilků :) Já něco upekla naposled tak loni v létě, fuj, stydím se! Ale nemám troubu, tak asi tak :)

    OdpovědětVymazat
  4. tyyjo, to vypadá fakt skvěle! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. To je kombinace ... Nedokáži si to s cuketou představit ... Má tam nějakou chuť? Já bych tam dala tak strouhané jablko, to je celá má fantazie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cuketa tam právěže vůbec není poznat. Řekla bych, že ta tam spíše dělá tu vláčnost. Už jsem si toho všimla - když jsem dělala cuketový koláč na slano - http://fitpastelka.blogspot.cz/2013/04/cuketovy-kolac.html - kde bylo cukety podstatně více - tak jsem tam její chuť stejně nijak nepoznala. Což mě překvapilo. Tady navíc je tolik karobu a kakaa.. takže chuťově to bude skoro jedno, zda tam je cuketa či jablko:)

      Vymazat
  6. vypadá to hezky! :) brownies jsem chtěla už několikrát vyzkoušet, ale ještě jsem se k tomu nedostala.. tak snad se na to někdy taky vrhnu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jé, ty jsi vynalézavá a šikovná!:)

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkný! A nahoře je nějaká poleva nebo se to udělalo tak samo? A šla by použít jiná celozrnná mouka? Mám doma zatím jen žitnou a nechce se mi "na pokusy" tolik utrácet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nahoře se takový lesklý povrch udělal sám :) Mouku použij klidně jakoukoliv, nemyslím si, že by to hrálo nějakou významnější roli :) Vzhledem k tomu že ten recept byl improvizací :) I když nevím, jak chutná zrovna žitná mouka v buchtách.. ale tak v brownies je stejně hlavně výrazné to kakao/karob

      Vymazat
  9. supr! miluji cuketové buchty a brownies? To musí být dobrota! :-)

    OdpovědětVymazat