neděle 7. dubna 2013

Špaldové loupáčky


Recept na loupáčky jsem objevila na blogu Markétky a hned jsem věděla, že je musím vyzkoušet :) Dokonce jsem jen a jen kvůli nim koupila sádlo(!), které jsem snad v životě ještě nekupovala :) Chtěla jsem, aby loupáčky byly perfektní :) A sice bych nejraději do všeho strčila jen čistě celozrnnou mouku.. ale tentokrát jsem koupila i hladkou :) Nicméně stejně špaldovou :) A to byl možná kámen úrazu.. loupáčky nejsou takové - jaké jsem si přála :( Dobré jsou.. což o to.. ale konzistence je takový zvláštní.. čekala jsem, že budou vláčné.. jsou spíš suché.
Možná jsem je nechala v troubě moc dlouho.. Markétka má napsáno 15 min., já nakonec nechala 20 minut, protože jsem se bála, aby nebyly syrové, když jsou tak veliké.
Nebo to bylo tou špaldovou moukou nebo kvasnicemi? Těžko říct...


Takhle vypadaly uvnitř. Zvláštní, ne? 

A jaké jsem použila SUROVINY:

200g hladké špaldové mouky
300g celozrnné špaldové mouky
30g cukru krystal
30g sirupu z agáve
50g změklého sádla
30g čersvého droždí
300ml vlažného mléka
1 vajíčko
špetka soli

Z mléka, cukru krystal a rozdrobených kvasnic jsem si připravila kvásek, který jsem nechala v míse pod utěrkou kynout chvíli na topení. Pak jsem přidala všechny ostatní ingredience (vajíčka jen půlku, zbytek jsem nechala na potřetí loupáčků) a vypracovala těsto a nechala ho 20 min. kynout opět na topení.
Těsto jsem rozpůlila na poloviny a každou půlku ještě na 6 dílů a vytvarovala 12 loupáčků. Byly to fakt malí prcci - ale nechala jsem je na plechu (s pečícím papírem) ještě 40 min. kynout a hrozně se zvětšily!:)
Troubu jsem rozpálila na 250°C - dala do ni loupáčky a po minutě to stáhla na 160°C a pekla asi 20 min. Druhou várku už o něco méně.

7 komentářů:

  1. zrovna včera jsem přemýšlela, že si je udělám :) mě se podle fotek zdají vláčné a povedené, škoda :)

    OdpovědětVymazat
  2. škoda že tě moc nezaulajly, ale jsem ráda, že jsi je zkusila :)
    ty moje ale vláčné tolik nejsou, ale úplně suché taky ne, těžko se to popisuje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba je ještě vyzkouším z jiné mouky :) Já jsem teď ještě pekla mazanec - a byl trochu podobný těm loupáčkům, tak třeba to fakt bude tou moukou.

      Vymazat
  3. Asi je taky vyzkouším, loupáčky jsem dřív milovala:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem kupovaný loupáček neměla ani nepamatuju..:)

      Vymazat
  4. mňam! :) já nic podobného ještě nepekla, abych bych to měla zkusit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi na pečení šikovná, tak věřím, že by se Ti povedly :)

      Vymazat