čtvrtek 25. dubna 2013

Kokosovo-fazolový dortík


Už když jsem dělala fazolové brownies, tak jsem narazila na tenhle kokosový dortík z fazolí a rozhodla se, že ho musím vyzkoušet!:) Kokos mám ráda :)

INGREDIENCE:

200 g malých bílých fazolí
130 g bílků (ze 4-5 vajíček)
200 g kokosového krému (v konzervě)
120 g strouhaného kokosu
30 g Xilovitu
2 ml vanilkového extraktu

POSTUP

Použila jsem jen bílky, protože mi zůstaly z přípravy vanilkového krému do kterého jsem použila zas pouze žloutky. Ale klidně použijte celá vejce, v původním receptu jsou :)
Ale nejprve jsem začala tím, že jsem namočila fazole na nejméně 12 hodin (ideálně přes noc). Takže u tohohle moučníku nelze jednat moc spontánně :)


Nabobtnané fazole jsem slila, dala je do čisté vody a vařila asi 30 minut. (nejprve zprudka a sbírala jsem pěnu, později na mírném plameni pod pokličkou)
Měkké fazole jsem pak i s vodou rozmixovala a přidala všechny ostatní suroviny. (Bílky s xilovitem jsem nejprve vyšlehala šlehačem). Trochu kokosu jsem si nechala na posypání dortíku.
Formu na chleba jsem vymazala máslem (běžně ho doma nemám, ale tentokrát jo, kvůli buchtičkám s krémem:) a vysypala s kokosem. Nalila jsem do ní směs a posypala ji kokosem.
Vložila jsem do trouby vyhřáte na 200°C a na dno trouby umístila pekáček s vodou. Dortík má totiž zůstat uvnitř mazlavý - jako cheesecake :)


A teď k chuti. Popravdě - moc nadšená jsem nebyla. Něco tomu chybí. Dortík vůbec není sladký. A to já se bez cukru klidně obejdu, viz můj Zdravý tvarohový koláč s jahodami.
V tomhle bylo sice 30 g Xilovitu, ale rozhodně by to chtělo víc! Takže jsem to nakonec vymyslela tak, že jsem si dortík dochucovala sirupem z agáve a pak už to bylo dobrý :) Konzistence je opravdu krémová, jako u cheesecake :)


Ideální je politý sirupem z agáve a s jablíčkem :) A musím říct, že druhý den chutnal lépe a třetí den ještě lépe. Tak se těším na zítra, že to bude úplně nejlepší :-D Uchovávám ho v lednici. 
Ale počítejte s tím, že chutná především hlavně po kokosu. Jakoby to byl jen samý kokos:) 

5 komentářů:

  1. Vypadá nádherně :)) kokosu bych se ujedla, škoda, že je tak kalorický (ale stejně se jím cpu) :D

    OdpovědětVymazat
  2. My doma vždycky dělali takové řezy s velmi podobným složením, jen tam teda nebyly fazole, ale nastrouhaný a "vymačkaný" jablka. Ale fazolovej dortík vypadá taky moc dobře :)

    OdpovědětVymazat
  3. to vypadá opravdu netradičně a zajímavě! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. možná stačilo jen při té přípravě přidat med a bylo by to o něčem jiném, ale jinak to vypadá hezky :)

    OdpovědětVymazat