Jogurty už si díky tomuto skvělému pomocníkovi vyrábím od dubna - takže už je čas na zhodnocení :)
Abyste si mohli vyrobit jogurt, tak je potřeba:
- mléko
- jogurtová kultura (stačí bílý jogurt)
Nejlepší je použít mléko čerstvé, čili ne UHT, protože je žádoucí, aby v něm byly i nějaké prospěšné bakterie, které nám pomohou vyrobit jogurt :)
Ale napoprvé jsem použila UHT a taky to šlo :)
Většinou kupuji klasické, které mě stojí do 15 Kč, ale občas koupím i nějaké bio - a pak se o to víc raduji, že mám za cenu mléka 1l bio jogurtu :)
A pak už nám stačí jen trocha jogurtu nebo jogurtové kultury. Vhodné jsou pouze jogurty bílé s aktivními kulturami. Kupuju 1 kelímek Hollandie - z něho použiju na výrobu celé dávky jogurtů 2 lžíce a zbytek sním :)
Příště lze použít trocha mnou vyrobeného jogurtu, takže nemusím kupovat další nový jogurt. Ale jednou za asi 5 cyklů je dobré použít opět trochu koupeného jogurtu.
Teď jsem zahlídla v mlékomatu, že tam mají na prodej i tu jogurtovou kulturu. Tak ji příště asi koupím a zkusím jogurt z ní :)
A teď jak na to :)
Mléko ohřejeme v hrnci na teplotu asi kolem 40°C. Teploměr na to nemám, ale odhaduju to tak, že jsem schopna se dotýkat hrnce z vnější strany a je příjemně teplý. Poté mléko "naočkujeme" 2 polévkovými lžícemi jogurtu. Jogurt slouží jako výchozí základ ze kterého získáme jogurtové bakterie, které svým množením v mléce v jogurtovači jogurt vytvoří.
Jogurt v mléce rozmíchávám pomocí šlehací metly. Když to udělám pouze lžičkou, tak v mléku zůstávají hrudky. Mléko pak nalijeme do kelímků (jsou součástí jogurtovače) a uzavřeme je.
Tady je jediná nevýhoda - kelímky se mi nedaří uzavřít zcela těsně - víčka nesedí moc dobře. Ale zatím to nijak nevadilo. Hotové jogurty s sebou nikam nepřenáším.
Kelímky s naočkovaným mlékem dáme do jogurtovače, nastavíme ho na požadovanou dobu (1 až 17 hod.) - já většinou nastavuju 12 hod., jogurt nechávám dělat přes noc. Dobrý výsledek je údajně tak po 5 až 6 hodinách (já teda zkoušela nejméně 8).
A jogurty jsou hotovy :) Po vytáhnutí z jogurtovače jsou ještě trochu teplé - což není moc dobré - takže je nechávám ještě při pokojové teplotě nějakou dobu trochu zchladit a pak je dám do ledničky.
Konzistence je trochu podobná Holandii, ale když se rozmíchá je o něco řidší a je takový vazký. (ale Activia od Danone je ještě řidší). Jogurt si můžete ochutit jak chcete :) Já do něj nejčastěji dávám čerstvé ovoce, ovesné vločky, oříšky a semínka.
Chuťově je moc dobrý :) Byla jsem zvyklá na Hollandii a řekla bych, že si jí chutí vcelku podobá :)
V ledničce mi jogurty vydrží v pohodě klidně i týden :) A kelímek obsahuje okolo 130 g jogurtu.
1 jogurt vás vyjde se vším všudy přibližně na 3 až 4 Kč :)
(+ počátační investice za jogurtovač - v případě jogurtovače Steba JM 1 je to asi 950 Kč)
Výhody doma vyrobeného jogurtu:
- přesně víte, co váš jogurt obsahuje
- úspora financí
- šetříme životní prostředí - nevyhazujeme plastové kelímky




to mi příjde trochu zvláštní kupovat si jogurt a z něj s pomocí mléka udělat zase jogurt :D
OdpovědětVymazatTak vyjde to takhle levněji :) Stačí trocha jogurtových bakterií - a Ty se v mléce za stabilní teploty v jogurtovači rozmnoží :) Navíc příště už jogurt kupovat nemusíš - protože můžeš využít ten doma vyrobený - a naočkovat mléko z něj :)
VymazatPeťulilinko Š, jogurtová kultura je startér bakteriálního procesu (Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), stejně jako kvásek startuje chleba, nebo chleba potřebuješ do kvasu (квас) - nápoje.
VymazatTo jsme dělávali doma, když jsem byla ještě malá. Mamka tehdy dostala jogurtovač a asi dva roky jsme dělali jen domácí jogurty. Ale kdo ví, kde je tomu vynálezu dneska konec... :)
OdpovědětVymazatZnám výroby jogurtu, tohle je v podstatě nejlepší varianta, sama si jej vyrábím, ale častěji kozí, ale dělám je bez jogurtovače, přišlo mi to jako zbytečná investice, když to jde lehcee i bez něj, vlastně mi přišlo, že bez to je ještě snadnější :D
OdpovědětVymazatČasto ti něco přichází že? Tzn. jak? Link npkc?
VymazatJogurt jde dělat v mírně otevřené troubě při nastavení nejnižší teploty např. v malých sklenicích omnia... nicméně vyšší spotřeba, takže nejlépe pro větší množství jogurtu.
OdpovědětVymazatdrtf528kvw
OdpovědětVymazatgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet