Jak už víte, konečně jsem se i já pustila do pečení chleba z kvásku :) Však už jsem to taky pěkně dlouho plánovala :) A víte co mě k tomu konečně nakoplo? Pořídila jsem si totiž kamutovou a quinovou mouku. Jsou obě dost drahé - a já je chtěla nějak pořádně využít. A jak je lépe využit - abych si řádně vychutnala jejich chuť - než právě na chleba?:) A když už chleba - tak opravdový kváskový! Žádné droždí :) Takže jsem si na kváskové mapě našla nejbližšího dárce kvásku a šlo se na věc :)
Nejprve jsem si vše poctivě nastudovala. Je to totiž docela věda :) Skvělý návod pro začátečníky má Mašktnica - http://www.maskrtnica.cz/jak-na-prvni-domaci-chleba/
Cuketka zas pěkně popsal, jak se starat o kvásek - http://www.cuketka.cz/?p=11261 Takže tady se můžete vše potřebné dozvědět :)
Pro můj první pokus jsem si zvolila tenhle chleba: http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/chleby_-slane-zaviny/psenicno-zitny-kvaskovy-chleb-pro-zacatecniky.html Jen jsem měla pouze pouze celozrnnou špaldovou mouku, tak chleba pekla pouze z ní.
Takhle vypadal můj chleba po nakynutí v "ošatce" (velký cedník vyložený utěrkou :)
A takhle to dopadlo:
Je to taková spíše připálená placka, ale náhodou dobrá!:)
Myslím, že jsem ho nechala v ošatce kynout moc dlouho - měla jsem ho tam 5 hodin. A taky jsem ho v troubě neměla nechávat těch 40 min.
Pro druhý pokud jsem zvolila cuketkův recept: http://www.cuketka.cz/?p=6889
Použila jsem tentokrát kombinaci žitné chlebové mouky (Předměřické) a pšeničné celozrnné.
Nechala jsem ho kynout v "ošatce" jen 3 hodiny a pekla ho mnohem kratší dobu. I tak se nahoře trochu připálil, ale nebylo to tak hrozné, jak minule. A už to aspoň není taková placka :) A opět byl moc dobrý!:)
Zítra mám v plánu tenhle: http://www.maskrtnica.cz/celozrnny-zitny-chleba-pro-vsechny/ - který se peče ve formě. Už jsem dala zadělat na kvásek - a zítra se můžu pustit do pečení :)
Mám v plánu zkoušet dál a doufám, že se to bude jen zlepšovat :) Jen si ještě musím pořídit ošatku :) A příště zkusím přidat i semínka a taky konečně využít tu kamutovou a quinovou mouku :)
Tady přidávám ještě odkaz na moc pěkný video návod na chleba: http://conovehonakopci.cz/?p=5017 :)
Nebo taky tady: http://www.youtube.com/watch?v=1SXaow3m3v0
Už jste taky zkoušeli svůj vlastní kváskový chleba? Nebo to máte aspoň v plánu?:)
Cuketka zas pěkně popsal, jak se starat o kvásek - http://www.cuketka.cz/?p=11261 Takže tady se můžete vše potřebné dozvědět :)
Pro můj první pokus jsem si zvolila tenhle chleba: http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/chleby_-slane-zaviny/psenicno-zitny-kvaskovy-chleb-pro-zacatecniky.html Jen jsem měla pouze pouze celozrnnou špaldovou mouku, tak chleba pekla pouze z ní.
Takhle vypadal můj chleba po nakynutí v "ošatce" (velký cedník vyložený utěrkou :)
A takhle to dopadlo:
Je to taková spíše připálená placka, ale náhodou dobrá!:)
Myslím, že jsem ho nechala v ošatce kynout moc dlouho - měla jsem ho tam 5 hodin. A taky jsem ho v troubě neměla nechávat těch 40 min.
Pro druhý pokud jsem zvolila cuketkův recept: http://www.cuketka.cz/?p=6889
Použila jsem tentokrát kombinaci žitné chlebové mouky (Předměřické) a pšeničné celozrnné.
Nechala jsem ho kynout v "ošatce" jen 3 hodiny a pekla ho mnohem kratší dobu. I tak se nahoře trochu připálil, ale nebylo to tak hrozné, jak minule. A už to aspoň není taková placka :) A opět byl moc dobrý!:)
Zítra mám v plánu tenhle: http://www.maskrtnica.cz/celozrnny-zitny-chleba-pro-vsechny/ - který se peče ve formě. Už jsem dala zadělat na kvásek - a zítra se můžu pustit do pečení :)
Mám v plánu zkoušet dál a doufám, že se to bude jen zlepšovat :) Jen si ještě musím pořídit ošatku :) A příště zkusím přidat i semínka a taky konečně využít tu kamutovou a quinovou mouku :)
Tady přidávám ještě odkaz na moc pěkný video návod na chleba: http://conovehonakopci.cz/?p=5017 :)
Nebo taky tady: http://www.youtube.com/watch?v=1SXaow3m3v0
Už jste taky zkoušeli svůj vlastní kváskový chleba? Nebo to máte aspoň v plánu?:)
Ten chleba vypadá skvěle, jsi moc šikovná! My doma občas chleba děláme tak nějak odjakživa, když je čas a chuť. Taky různé housky, dalamánky a tak.
OdpovědětVymazatDěkuji :) Tak to je super, že takhle pečete i doma:) To mojí rodiče kupují vše v supermarketech..
VymazatTo by moji taky rádi dělali, ale já jsem zlá dcera a nenechám je :)
VymazatVidíš, jsi šikula, chléb vypadá báječně! Já musím po praxi, chtěla jsem zadělat na kvásek už dřív, ale nechci ho dělat, když budu od rána do večera pryč a už tak nebudu stíhat :-) Ale 100% pak udělám, protože moje mkové záviny a koláčky mě dostaly do kolen :D <3<3<3
OdpovědětVymazatS tím časováním je to někdy takové náročné, no :) makové záviny..mm.. to se u Tebe inspiruji :)
VymazatV plánu ho mám už pěkně dlouho! Zatím pečeme v pekárně ,,jen" drožďáky, ale kvásek je kvásek. Mám brigádu v pekařství, kde je pouze kváskový chleba a žitný kvas se dá i objednat, takže jsem u zdroje. Už se musim dokopat!!!
OdpovědětVymazatTak pokud už chleba pečete, tak už je to ke kváskovému jen malý krůček :) Tak to máš dobrou brigádu:) Ale asi se tam musí vstávat hodně brzy, ne?
VymazatTaké jsem teď zkoušela péct chléb, ale trošku se mi to nepovedlo. Chuťově byl bezvadný, ale rozpadl se, když jsem ho nemohla dostat z formy. Já hloupá jsem si ho nedala péct na plech. :D No, jsem poučena.
OdpovědětVymazatAle tady ten tvůj vypadá skvěle! :))
Toho se teď taky obávám - abych ten chleba co zrovna peču dostala z formy:) Podle jakého receptu jsi dělala?:) Já si zas říkám, že z formy ten chleba bude aspoň vyšší :)
VymazatAhoj :) Moje první pokusy o upečení chleba s vlastním kváskem dopadly dost špatně, chleba to nebyl ani zdaleka, spíš taková sražená kyselá kostka, která se pekla snad 2 hodiny a nedala se jíst...myslím, že to zčásti to bylo zkaženým kváskem, a tak jsem pak raději využila Kváskovou mapu a postupem času a s přibývajícími informacemi všude kolem šlo pečení lépe a lépe :) I když na ten kynutý v ošatce jsem si ještě netroufla. Bude Tvůj chleba, který se chystáš péct zítra, k ochutnání v pátek na Degustační burze? :)Eva
OdpovědětVymazatJá teď konečně upekla ten ve formě a je dobrý, že to má aspoň nějaký tvar :) I když je takový mazlavý a možná až moc nasládlý.. (přidával se tam med). Na degustační burzu ho můžu kousek vzít :) Jen jsem teda nějaká nachlazená teď a navíc se chystám v pátek odjíždět, tak se mi to moc nehodí tam jít..ale už mám vstupenku :)
Vymazatten se ti vážně povedl! :)
OdpovědětVymazat