sobota 6. července 2013

Jogurtovač Steba JM 1 - recenze


Jogurty už si díky tomuto skvělému pomocníkovi vyrábím od dubna - takže už je čas na zhodnocení :)

Abyste si mohli vyrobit jogurt, tak je potřeba: 
  • mléko
  • jogurtová kultura (stačí bílý jogurt)


Nejlepší je použít mléko čerstvé, čili ne UHT, protože je žádoucí, aby v něm byly i nějaké prospěšné bakterie, které nám pomohou vyrobit jogurt :) 
Ale napoprvé jsem použila UHT a taky to šlo :)

Většinou kupuji klasické, které mě stojí do 15 Kč, ale občas koupím i nějaké bio - a pak se o to víc raduji, že mám za cenu mléka 1l bio jogurtu :)

A pak už nám stačí jen trocha jogurtu nebo jogurtové kultury.  Vhodné jsou pouze jogurty bílé s aktivními kulturami. Kupuju 1 kelímek Hollandie - z něho použiju na výrobu celé dávky jogurtů 2 lžíce a zbytek sním :)

Příště lze použít trocha mnou vyrobeného jogurtu, takže nemusím kupovat další nový jogurt. Ale jednou za asi 5 cyklů je dobré použít opět trochu koupeného jogurtu.

Teď jsem zahlídla v mlékomatu, že tam mají na prodej i tu jogurtovou kulturu. Tak ji příště asi koupím a zkusím jogurt z ní :)


A teď jak na to :)


Mléko ohřejeme v hrnci na teplotu asi kolem 40°C. Teploměr na to nemám, ale odhaduju to tak, že jsem schopna se dotýkat hrnce z vnější strany a je příjemně teplý. Poté mléko "naočkujeme" 2 polévkovými lžícemi jogurtu. Jogurt slouží jako výchozí základ ze kterého získáme jogurtové bakterie, které svým množením v mléce v jogurtovači jogurt vytvoří. 
Jogurt v mléce rozmíchávám pomocí šlehací metly. Když to udělám pouze lžičkou, tak v mléku zůstávají hrudky. Mléko pak nalijeme do kelímků (jsou součástí jogurtovače) a uzavřeme je.

Tady je jediná nevýhoda - kelímky se mi nedaří uzavřít zcela těsně - víčka nesedí moc dobře. Ale zatím to nijak nevadilo. Hotové jogurty s sebou nikam nepřenáším.


Kelímky s naočkovaným mlékem dáme do jogurtovače, nastavíme ho na požadovanou dobu (1 až 17 hod.) - já většinou nastavuju 12 hod., jogurt nechávám dělat přes noc. Dobrý výsledek je údajně tak po 5 až 6 hodinách (já teda zkoušela nejméně 8).


A jogurty jsou hotovy :) Po vytáhnutí z jogurtovače jsou ještě trochu teplé - což není moc dobré - takže je nechávám ještě při pokojové teplotě nějakou dobu trochu zchladit a pak je dám do ledničky.

Konzistence je trochu podobná Holandii, ale když se rozmíchá je o něco řidší a je takový vazký. (ale Activia od Danone je ještě řidší). Jogurt si můžete ochutit jak chcete :) Já do něj nejčastěji dávám čerstvé ovoce, ovesné vločky, oříšky a semínka.

Chuťově je moc dobrý :) Byla jsem zvyklá na Hollandii a řekla bych, že si jí chutí vcelku podobá :)

V ledničce mi jogurty vydrží v pohodě klidně i týden :) A kelímek obsahuje okolo 130 g jogurtu.

Příkon jogurtovače je 22 W. Klasická žárovka má 60 W :) Takže cena za výrobu jogurtů je zanedbatelná :)

1 jogurt vás vyjde se vším všudy přibližně na 3 až 4 Kč :)
(+ počátační investice za jogurtovač - v případě jogurtovače Steba JM 1 je to asi 950 Kč)

Výhody doma vyrobeného jogurtu:

  • přesně víte, co váš jogurt obsahuje
  • úspora financí 
  • šetříme životní prostředí - nevyhazujeme plastové kelímky 

7 komentářů:

  1. to mi příjde trochu zvláštní kupovat si jogurt a z něj s pomocí mléka udělat zase jogurt :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vyjde to takhle levněji :) Stačí trocha jogurtových bakterií - a Ty se v mléce za stabilní teploty v jogurtovači rozmnoží :) Navíc příště už jogurt kupovat nemusíš - protože můžeš využít ten doma vyrobený - a naočkovat mléko z něj :)

      Vymazat
    2. Peťulilinko Š, jogurtová kultura je startér bakteriálního procesu (Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), stejně jako kvásek startuje chleba, nebo chleba potřebuješ do kvasu (квас) - nápoje.

      Vymazat
  2. To jsme dělávali doma, když jsem byla ještě malá. Mamka tehdy dostala jogurtovač a asi dva roky jsme dělali jen domácí jogurty. Ale kdo ví, kde je tomu vynálezu dneska konec... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Znám výroby jogurtu, tohle je v podstatě nejlepší varianta, sama si jej vyrábím, ale častěji kozí, ale dělám je bez jogurtovače, přišlo mi to jako zbytečná investice, když to jde lehcee i bez něj, vlastně mi přišlo, že bez to je ještě snadnější :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Často ti něco přichází že? Tzn. jak? Link npkc?

      Vymazat
  4. Jogurt jde dělat v mírně otevřené troubě při nastavení nejnižší teploty např. v malých sklenicích omnia... nicméně vyšší spotřeba, takže nejlépe pro větší množství jogurtu.

    OdpovědětVymazat