úterý 23. července 2013

Višňová marmeláda bez cukru

U nás v rodině dělala marmelády akorát babička, mamka nikdy, ale já se letos rozhodla, že to vyzkouším :) A víte co mě k tomu přivedlo? Vánočka!:) V Brně v Čočkově Biojarmarku mají totiž úžasnou domácí máslovou vánočku (možná jsem to raději neměla psát, abyste mi na ni nechodili;)) a k vánočce musí být marmeláda :) A v marmeládách bývá většinou tuna cukru, tak jsem se rozhodla, že si udělám vlastní, bez cukru :)

Nejprve jsem si toho zjistila co nejvíc na internetu :) Tady se můžete mrknout, kde jsem našla inspiraci:

http://dobruchut.aktuality.sk/recept/3245/jahodovy-dzem-bez-cukru/
http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2013/05/chia-dzem.html

Jako první jsem zvolila višňovou marmeládu :)

Višňová marmeláda s perníkovým kořením a chia semínky



Vypeckovala jsem asi 500 g višní (to je na tom ta nejtěžší práce:)) a dala je vařit (pod pokličkou na mírném plameni). Višně hezky pustí šťávu. Přidala jsem pár zrnek mořské soli (paradoxně zvýrazní sladkou chuť :) a pak přidala asi půl lžičky kyseliny citrónové a špetku stévie. Vařila jsem asi půl hodiny. Poté jsem vypla sporák a tyčovým mixérem višně opatrně rozmixovala - vznikla z toho taková "kaše". Tu jsem ještě chvíli vařila a nakonec přidala trochu perníkového koření (zjistila jsem, že ta skořice, co je na fotce, byla už stará) a asi 2 lžíce chia semínek.

Skleničku i víčko jsem vypláchla vařící vodou a ještě do horké sklenice nalila marmeládu :) Zašroubovala, převrátila víčkem vzhůru a nechala ji tak vychladnout.

A tady je výsledek :) Má moc krásnou barvu, že?:)


Marmeláda je moc dobrá, jen tam teda trochu cítím tu pachuť stévie.. a to jsem dala jen špetku! Příště ji raději vynechám.

A tady v akci:


A do necelých 2 týdnů je po marmeládě :) Takže jsem ani neměla šanci zjistit, jestli je můj způsob dělání marmelády plísni-vzdorný :) Běžně si na vánočku takové vrstvy marmelády nemažu - jenže na téhle je super, že není vůbec přeslazená - ale spíše naopak taková osvěžující - prostě jako ovoce :)
A v posledních dnech marmelády jsem už v ní ani necítila tu pachuť stévie. Asi chce trochu odležet :) Je mi líto, že už došla.. jestli ještě seženu višně, tak ji asi udělám znovu :)


10 komentářů:

  1. Jé, vypadá krásně! U nás se teda marmeláduje ve velkém, mamka zavaří cokoliv a loni jsme dělali i zelenou marmeládu z kiwi :) No a vánočka plus višňová marmeláda, to je nejlepší kombinace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marmeláda z kiwi, tak to jsem opravdu ještě neměla :) Je to zajímavý :) Ale zas kiwi je zbytečné zavařovat, když je po celý rok :) Ale jen tak pro zajímavost, proč ne :)

      Vymazat
    2. My ji děláme z takové speciální mini odrůdy, kterou máme jen přes léto, tak proto :) A když to tak vezmeš, ony i ty jahody a podobné věci v dnešní době seženeš celý rok, i když o chuti je lepší nemluvit :)

      Vymazat
  2. Z Cassis jsme si jednu francouzskou, višňovou marmeládu dovezli, tak se schválně dnes podívám na složení. A ta Tvá vypadá naprosto luxusně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podívej :) U nás se dají sehnat taky nějaké bez cukru.. ale zas je to celkem drahý..

      Vymazat
  3. přemýšlela jsem, jak udělat marmeládu bez cukru a konzervantů a nakonec jsme s ek tomu ani nedostala, tak pro příště, děkuji za tip ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky nemám ráda tu pachuť stévie. Marmeláda vypadá dobře.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ta vypadá skvěle! Takovou bych si od tebe hned dala! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dělali jsme s mamkou podobnou z brusinek a jahod :)

    OdpovědětVymazat