pondělí 1. července 2013

Špaldový perník z parního hrnce

Už dlouho jsem měla chuť na perník, tak jsem ji konečně uspokojila :) Perník byl výborný :) Úplně jako můj oblíbený perník v dětství ve školní jídelně :) Vůbec nebylo poznat, že je ze špaldové mouky. A taky, že je z parního hrnce :)


SUROVINY:

250 g hladké špaldové mouky
20 g kakaa (2 velké lžíce)
10 g koření do moučníku
lžička kardamonu
5 g kypřícího prášku bez fosfátů
půl lžičky jedlé sody
50 ml řepkovéjo oleje
250 ml plnotučného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 vajíčko
1 bílek
80 g bio sirupu z agáve
špetka soli
2 lžíce medu

POSTUP:

Velmi jednoduchý - všechno postupně smícháme dohromady:) A v tomhle parním hrnci jsem perník dělala (v nádobce na rýži, kterou jsem vyložila potravinářskou fólií:)



A dělání buchty v parním hrnci není jen můj výmysl:) Je to uvedeno i třeba tady:
http://www.tefal.cz/Tefal+magazine/Recipes/Recipe+sheets/?Id=196 :)

Dělala jsem ho asi 50 min. Výhodou je, že se nemůže připálit ani připéct - a není potřeba tolik tuku :) Byl krásně vláčný :)


Ale myslím si, že dobrý bude i z klasické trouby :) Přemýšlela jsem, že bych někdy udělala půlku v parním hrnci a půlku v troubě a pak to porovnala :)

Jediné, co mi chybělo k dokonalosti, byla CITRÓNOVÁ POLEVA. S ní by byl perník naprosto dokonalý..  Zkoušela jsem tuto polevu jen jednou, asi tak před 10 lety (:-D) a byla až moc sladká.. nebo zas moc kyselá.. prostě ta chuť byla moc výrazná, podle toho zda zrovna převažoval cukr nebo šťáva z citrónu. Nemáte nějaký tip, jak ji udělat, aby byla tak akorát? A nejlépe nějakou zdravější verzi?:)

11 komentářů:

  1. No vypadá to fakt výborně. Tenhle hrnec máme doma dvakrát :) Máma ho dostala k narozeninám i na Vánoce, ale oba jsou ještě v původním balení uložené ve sklepě, odsouzené k zapomnění...no, máma :) Třeba se jednou pochlapím a odtáhnu si jeden do prahy :)
    Jinak s tou polevou - já používala třeba tento recept: http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/2964-ozdobne-polevy-na-dort.html. Zdravější tahle klasika asi udělat moc nejde, ale já občas dělala polevu tak, že jsem smíchala kokosový olej s trochou nějaké té ochucovací složky a jak to chladne, tak to udělá tvrdou krustu. Ale o tom oleji se říká všechno možné, takže buď je to super zdravé, nebo naopak jed...ale občas to asi nezabije :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo.. jak je možný, že dostala dva?:) To asi pokaždé do někoho jiného, co? Ale to je fakt škoda!:) To bych si ho hned do Prahy odtáhla :) Bezva se v něm dělají ryby :) Nebo třeba zelenina:)
      Takže myslíš, že by fungovalo - kdybych do kokosového oleje dala šťávu z citrónu? Že by to bylo dobré?:)
      Ještě mě napadlo přimíchat citrónovou šťávu do tvarohu :) A trochu to třeba osladit :)

      Vymazat
    2. Jeden od babičky a jeden od tety, ale je zajímavé, že babi a teta bydlí spolu v jednom domě :) Já ho chtěla vzít už několikrát, ale je neforemný a nechce se mi tahat, tak čekám, až mě to přejde :)
      Já zatím míchala ten kokosák s kakaem, s různým kořením (skořice, kardamom,..) a s vanilkovou esencí, ale myslím, že kombinace kokos a citron nezní úplně špatně a mohlo by to klapnout :) Jestli ten olej nemáš, tak já to klidně zkusím, jedu teď na Moravu a mám tam jedno balení - ať si ho nekoupíš zbytečně :)
      S tím tvarohem nevím, ono třeba když smícháš tvaroh s kiwi nebo s ananasem, tak se rychle kazí a dochází v něm k nějakým divným procesům, tak aby v něm vlivem citronu taky k něčemu nedošlo...
      No a nebo zamíchat citronovou kůru a šťávu přímo do perníku, aby měl citronovou chuť (nebo ji jen nasypat nahoru) a pak ho pokapat tím kokos.olejem, aby se udělala krusta.

      Vymazat
  2. tak takovýhle hrnec doma opravdu nemáme :D moc pěkné :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tenhle perník mě opravdu zaujal, parní hrnec nevlastním, ale snad by šel i z té trouby :))

    OdpovědětVymazat
  4. Já znám polevu do které se kromě cukru a citronové šťávy dává i bílek, ten právě neutralizuje tu chuť a taky způsobí to že je poleva potom křupavá.

    OdpovědětVymazat
  5. já dělám klasickou polevu citr. štáva, lžíce solamylu (nemusí tam být potom tolik toho cukru..) a moučl. cukr do požadované konzistence.. a miluju jí..vždycky potom vylížu tu mističku :D
    jinak je taky výborná a sem by se taky hodila poleva jako bývá na mrkvovém dortu - krémový sýr (zdravější verze - ten nízkotučný Linessa z Lidlu), kousíček másla, pár kapek citr. štávy a cukr (event. nějaký sirup, klidně i stévie)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za tipy, příště něco z toho vyzkouším :)

      Vymazat
  6. No teda, nikdy by mě nenapadlo, že by se v parním hrnci dalo takhle krásně péct a ještě k tomu v tvém podání takhle hezky zdravě. Asi informuji mamku, že by se nám určitě taky šiknul, protože jak jsem koukala, má opravdu široké využití. A perník je moje láska, hlavně dřív - milovala jsem zimní večery s čerstvě upečeným perníkem, který se prořízl a namazal babiččinou skvostnou třešňovou marmeládou. A když už byl opravdu dokonalý, tak se ještě poléval čokoládou a sypal kokosem. Mňam :)
    Citronovou polevu jsem nikdy ráda neměla - ve škole nám čas od času dali k obědu (jako dezertík) kousek perníku s citronovkou a všichni jsme ji z něj seškrabovali :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně by to dřív taky nenapadlo :) Ale kupodivu to jde :) To vám ve škole asi dělali nějakou špatnou polevu, že jste ji všichni seškrabovali :)

      Vymazat