SUROVINY:
250 g hladké špaldové mouky
20 g kakaa (2 velké lžíce)
10 g koření do moučníku
lžička kardamonu
5 g kypřícího prášku bez fosfátů
půl lžičky jedlé sody
50 ml řepkovéjo oleje
250 ml plnotučného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 vajíčko
1 bílek
80 g bio sirupu z agáve
špetka soli
2 lžíce medu
POSTUP:
Velmi jednoduchý - všechno postupně smícháme dohromady:) A v tomhle parním hrnci jsem perník dělala (v nádobce na rýži, kterou jsem vyložila potravinářskou fólií:)
A dělání buchty v parním hrnci není jen můj výmysl:) Je to uvedeno i třeba tady:
http://www.tefal.cz/Tefal+magazine/Recipes/Recipe+sheets/?Id=196 :)
Dělala jsem ho asi 50 min. Výhodou je, že se nemůže připálit ani připéct - a není potřeba tolik tuku :) Byl krásně vláčný :)
Ale myslím si, že dobrý bude i z klasické trouby :) Přemýšlela jsem, že bych někdy udělala půlku v parním hrnci a půlku v troubě a pak to porovnala :)
Jediné, co mi chybělo k dokonalosti, byla CITRÓNOVÁ POLEVA. S ní by byl perník naprosto dokonalý.. Zkoušela jsem tuto polevu jen jednou, asi tak před 10 lety (:-D) a byla až moc sladká.. nebo zas moc kyselá.. prostě ta chuť byla moc výrazná, podle toho zda zrovna převažoval cukr nebo šťáva z citrónu. Nemáte nějaký tip, jak ji udělat, aby byla tak akorát? A nejlépe nějakou zdravější verzi?:)



To vypadá naprosto famózně
OdpovědětVymazatNo vypadá to fakt výborně. Tenhle hrnec máme doma dvakrát :) Máma ho dostala k narozeninám i na Vánoce, ale oba jsou ještě v původním balení uložené ve sklepě, odsouzené k zapomnění...no, máma :) Třeba se jednou pochlapím a odtáhnu si jeden do prahy :)
OdpovědětVymazatJinak s tou polevou - já používala třeba tento recept: http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/2964-ozdobne-polevy-na-dort.html. Zdravější tahle klasika asi udělat moc nejde, ale já občas dělala polevu tak, že jsem smíchala kokosový olej s trochou nějaké té ochucovací složky a jak to chladne, tak to udělá tvrdou krustu. Ale o tom oleji se říká všechno možné, takže buď je to super zdravé, nebo naopak jed...ale občas to asi nezabije :)
Tyjo.. jak je možný, že dostala dva?:) To asi pokaždé do někoho jiného, co? Ale to je fakt škoda!:) To bych si ho hned do Prahy odtáhla :) Bezva se v něm dělají ryby :) Nebo třeba zelenina:)
VymazatTakže myslíš, že by fungovalo - kdybych do kokosového oleje dala šťávu z citrónu? Že by to bylo dobré?:)
Ještě mě napadlo přimíchat citrónovou šťávu do tvarohu :) A trochu to třeba osladit :)
Jeden od babičky a jeden od tety, ale je zajímavé, že babi a teta bydlí spolu v jednom domě :) Já ho chtěla vzít už několikrát, ale je neforemný a nechce se mi tahat, tak čekám, až mě to přejde :)
VymazatJá zatím míchala ten kokosák s kakaem, s různým kořením (skořice, kardamom,..) a s vanilkovou esencí, ale myslím, že kombinace kokos a citron nezní úplně špatně a mohlo by to klapnout :) Jestli ten olej nemáš, tak já to klidně zkusím, jedu teď na Moravu a mám tam jedno balení - ať si ho nekoupíš zbytečně :)
S tím tvarohem nevím, ono třeba když smícháš tvaroh s kiwi nebo s ananasem, tak se rychle kazí a dochází v něm k nějakým divným procesům, tak aby v něm vlivem citronu taky k něčemu nedošlo...
No a nebo zamíchat citronovou kůru a šťávu přímo do perníku, aby měl citronovou chuť (nebo ji jen nasypat nahoru) a pak ho pokapat tím kokos.olejem, aby se udělala krusta.
tak takovýhle hrnec doma opravdu nemáme :D moc pěkné :)
OdpovědětVymazatTenhle perník mě opravdu zaujal, parní hrnec nevlastním, ale snad by šel i z té trouby :))
OdpovědětVymazatJá znám polevu do které se kromě cukru a citronové šťávy dává i bílek, ten právě neutralizuje tu chuť a taky způsobí to že je poleva potom křupavá.
OdpovědětVymazatjá dělám klasickou polevu citr. štáva, lžíce solamylu (nemusí tam být potom tolik toho cukru..) a moučl. cukr do požadované konzistence.. a miluju jí..vždycky potom vylížu tu mističku :D
OdpovědětVymazatjinak je taky výborná a sem by se taky hodila poleva jako bývá na mrkvovém dortu - krémový sýr (zdravější verze - ten nízkotučný Linessa z Lidlu), kousíček másla, pár kapek citr. štávy a cukr (event. nějaký sirup, klidně i stévie)..
Díky moc za tipy, příště něco z toho vyzkouším :)
VymazatNo teda, nikdy by mě nenapadlo, že by se v parním hrnci dalo takhle krásně péct a ještě k tomu v tvém podání takhle hezky zdravě. Asi informuji mamku, že by se nám určitě taky šiknul, protože jak jsem koukala, má opravdu široké využití. A perník je moje láska, hlavně dřív - milovala jsem zimní večery s čerstvě upečeným perníkem, který se prořízl a namazal babiččinou skvostnou třešňovou marmeládou. A když už byl opravdu dokonalý, tak se ještě poléval čokoládou a sypal kokosem. Mňam :)
OdpovědětVymazatCitronovou polevu jsem nikdy ráda neměla - ve škole nám čas od času dali k obědu (jako dezertík) kousek perníku s citronovkou a všichni jsme ji z něj seškrabovali :D
Mně by to dřív taky nenapadlo :) Ale kupodivu to jde :) To vám ve škole asi dělali nějakou špatnou polevu, že jste ji všichni seškrabovali :)
Vymazatdrtf528kvw
OdpovědětVymazatgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet