neděle 3. února 2013

Přestaňte bláznit!

Změňte svůj vzhled jednou provždy, budete se cítit líp!


Susan Powterová


Tato kniha je o zdravém životním stylu - o tom jak zhubnout tím správným způsobem, který bude zdravý a bude opravdu fungovat. 

Kniha je velmi čtivá, protože autorka v ní popisuje svůj životní příběh (a životní příběhy, to je moje, děsně mě baví číst si o životech lidí :)).

Susan ve své knize sama o sobě píše: "Nejsem lékařka, odbornice na výživu ani odbornice na fitness. Jsem žena v domácnosti, která si to všechno vyzkoušela sama na sobě. Zanevřela na dietní průmysl a systém fitness. Vytvořila si svůj vlastní."

Susan popisuje, jak vážila 120 kg, trpěla depresemi a nenáviděla se za to, jak vypadá. Manžel ji opustil a ona zůstala sama, se dvěma malými dětmi. Zkusila bezpočet redukčních diet a všechny selhaly. V knize se dočtete, že když člověk drží dietu, ztratí především vodu a svalovou hmotu. Když pak po redukční dietě opět přibere, přibere především tuk, ne svaly. Svalovou hmotu je totiž potřeba si pracně vytvořit a udržovat ji. Ve výsledku je na tom člověk tedy ještě hůř, než na začátku. Susan kritizuje i systémy fitness, které nejsou přizpůsobené individuálním potřebám lidí. Když přijde velmi obézní člověk, bez jakékoliv kondice, na hodinu aerobiku, nebude ji zvládat - a to ho odradí. 

Susan se nakonec vzdala naděje na to, že by někdy byla hubená, ale řekla si, že jejím cílem bude - cítit se líp. Začala pravidelně chodit na procházky a postupně se cítila méně a méně vyčerpaná. 
Místo tučných a sladkých náhrad jídla se rozhodla jíst skuteční jídlo - potraviny s nízkým obsahem tuku a kvalitní bílkoviny a sacharidy. Začala používat vzorec k výpočtu tuku v potravinách. Najděte obsah tuku v gramech a vynásobte ho 39 (1g tuku má totiž 39 kJ, kdežto 1g bílkovin i 1g sacharidů má 17kJ). Takže vzorec je: tuk (g) x 39 = X. Vezměte vypočítané číslo X a vydělte ho celkovým množstvím kilojoulů, které potravina obsahuje. Tím zjistíte, kolik procent z dané potraviny představuje energie tvořena tukem. Zkuste si to :) Já např. takhle zjistila, že moje oblíbená bílá Hollandia má 54% energie z tuků.
Člověk by měl mít ideálně 30% denního příjmu energie z tuků. Nejjednodušší způsob, jak toho docílit podle Susan je - nejíst potraviny obsahující více než 30% energie z tuků. Když si to začnete zjišťovat, tak po několika týdnech budete mít už přehled o tom, co kolik tuku obsahuje.
"Chcete mít dost energie na celý den? Chcete jíst víc, než jste si kdy odvážila pomyslet, a přitom hubnout? Pokud se vám tyto představy líbí, existuje jen jeden způsob, jak jich dosáhnout. Jíst velký objem kvalitního nízkotučného jídla"
V knize najdete i porovnání různých jídel z hlediska obsahu tuků. Např., že 1 čokoládová sušenka obsahuje tolik tuků, jako 50 kusů mrkve nebo 10 šálků čočky nebo 6 šálků těstovin nebo 800 kuliček hroznového vína. 

Susan se rozhodla znovu začít chodit na hodiny aerobiku - ale cvičení začala modifikovat tak, aby ho byla schopna zvládat. Její tělo se začalo postupně zázračně měnit. Hýbala se každý a modifikovala pohyby při cvičení tak, aby je zvládala.

Tímto způsobem postupně Susan zhubla a získala štíhle, zdravé, pevné, silné tělo a její život se dramaticky změnil. Konec knížky je opravdu jako pohádka se šťastným koncem :) Susan vybudovala své vlastní fitness studio a začala mezi lidi šířit to, na co si ona sama přišla.

"Stejně jako vy jsem nejdřív věřila, že naděje spočívá v konečném výsledku. Až budu hubená, bude zase všechno v pořádku. Když tuto větu vidíte napsanou, uvědomíte si, jak je hloupá a naivní. Kde by se v hubeném těle vzala naděje? Co má hubenost s nadějí společného? Naučili jsme se v životě přikládat důležitost výsledku místo toho, abychom se naučili milovat proces, který nás k tomu výsledku může dovést."

Knížka je už trochu starší - z r.1993, takže si myslím, že dneska už máme více možností, než měla tenkrát Susan. Ale i tak určitě stojí za to, si její příběh přečíst. Moc konkrétní rady, jak např. cvičit, se zde sice nedozvíte, ale kniha mě hlavně oslovila v tom, že ukazuje, co vše člověk může dokázat, když chce. Jak se život, který vypadá zoufale, může otočit o 180° k lepšímu.



Žádné komentáře:

Okomentovat