čtvrtek 31. ledna 2013

Proteinový dortík


Celý měsíc jsem měla v hlavě soutěž u Monči - Královské snídaní http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/2013/01/soutez-kralovske-snidani.html 

Byla to pro mě motivace k tomu, snažit se vymyslet si k snídani nějakou dobrůtku :) A nakonec jsem si ji na poslední chvíli upekla :)

Trochu jsem se inspirovala tady na fóru: http://forum.ronnie.cz/proteinovy-kolac-buchta-do-diety-muj-recept-t29978.html ale udělala jsem si tento dortík/ buchtu po svém :)

Ingredience jsem použila tak, aby 1/4 dortu byla moje porce k snídani :)

INGREDIENCE:

4 vajíčka
160g jemných ovesných vloček s klíčky
80g pšeničné celozrnné mouky
1 lžička prášku do pečiva
40g vanilkového proteinu
300g nízkotučného tvarohu
250g kefíru
želatina v prášku
3 lžíce javorového sirupu
2 banány
4 kiwi
špetka soli
trocha másla na vymazání formy



POSTUP:

Nejprve jsem oddělila jsem žloutky od bílků. Z bílků jsem ušlehala se špetkou soli sníh, žloutky jsem v jiné míse rozmíchala metličkou s proteinem a kefírem. Pak jsem postupně vmíchala ovesné vločky, mouku, lžičku prášku do pečiva a tvaroh. Nakonec jsem opatrně vmíchala sníh z bílků. 
Dortovou formu jsem vymazala máslem, nalila do ní směs a dala ji péct do trouby na 180°C přibližně 40 minut.
Připravila jsem si želatinu podle návodu a přidala do ní 3 lžíce javorového sirupu.


Po vytáhnutí buchty z trouby je velmi důležité nechat buchtu dostatečně vychladnout, jinak by se želatina roztekla. (Což se mi bohužel stalo, takže jsem dělala želatinu napodruhé :) Vychladlou buchtu jsem ozdobila ovocem, zalila želatinou a nechala ji přes noc tuhnout v ledničce.



A ráno jsem měla královskou snídani :) Je to skvělý pocit, mít ke snídani "dort", který plně odpovídá zdravému životnímu stylu :)

Upozorňuju, že buchta není vůbec sladká.. :) Já sladidla obecně moc nepoužívám, tak mi to tolik nevadí. Ale doporučuju případně těsto a želatinu něčím přisladit:) Ty 3 lžičky javorového sirupu tam prakticky nejsou cítít, chtělo by jich více.


14 komentářů:

  1. Tak ten dort vypadá neskutečně dobře, určitě někdy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm, to vypadá báječně, dala bych si hned!

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju, jsem ráda, že se líbí :) Ale jak jsem psala - doporučuju fakt přisladit - bylo to trochu bez chuti..

    OdpovědětVymazat
  4. Tyhle "dorty" s ovocem a želatinou miluju. Zatím nejsem ale v kuchyni tak zdatná a ani odvážná, abych se do jejich přípravy pustila sama. Ale vzhledem k tomu, že mi mamka nebude stát za zadkem do smrti, tak bych do toho už mohla prásknout :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus :) Tohle nebylo složité :) Jen se upeče buchta a zaleje tou želatinou. Jen je teda trochu otrava hlídat, kdy ta želatina začíná tuhnout - aby zas neztuhla moc a dala se ještě lít.

      Vymazat
  5. Zrovna za chvíli se do něj pouštím, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak ten dort je fakt úžasnej, vůbec by člověk neřekl, že jí takovou zdravou mňamku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super :) A sladila jsi ho nějak víc?

      Vymazat
    2. Dala jsem do těsta jen jednu lžíci domácího vanilkového cukru a lžičku stevie, stačilo to :)...Fakt je to hodně dobré, přes léto budu dělat častěji :)

      Vymazat
    3. Stévie..tu taky plánuju pořídit :) Ale co jsem koukala ve Zdravých výživách, je pěkně drahá:(

      Vymazat
    4. Jo, to jsem si říkala taky, když jsem si ji pořizovala někdy o velkých prázdninách a hle, je tu únor (peču několikrát týdně) a mám skoro ještě půlku krabičky :D...Vydrží fakt dlouho.

      Vymazat
  7. Dort byl skvělý :) hlavně když se nechal déle uležet :)) pokud se chceš podívat tak je zde http://too-fit-to-quit.blogspot.cz/2014/04/proteinovy-dort.html
    Trochu jsem ho pozměnil aby vypadal jinak :D

    OdpovědětVymazat