sobota 21. září 2013

Chleba z kvásku - krok za krokem :)

Zatím zkouším chleba pokaždé z trochu jiného receptu, takže ještě nemám jeden konkrétní oblíbený. Ale aspoň jednou jsem se rozhodla nafotit celý postup, tak se chci s vámi o něj podělit :)

Tentokrát jsem zvolila recept od zkušené pekařky chleba - mašktnice: OŘECHOVÝ CHLÉB
Jen ty vlašské ořechy jsem zaměnila za lískové a místo hladké mouky jsem použila pšeničnou tmavou chlebovou.

Základem všeho je KVÁSEK.Ten svůj jsem získala pomocí kváskové mapy. Kvásek si doma udržuji touto jednoduchou metodou.

Na srazu kváskových maniaků jsem se ale dozvěděla, že je dobré alespoň občas použít 3-stupňové vedení kvásku. Tak jsem to tentokrát vyzkoušela a vzniklo mi tak asi 600 g kvásku. Množství ostatních surovin v receptu jsem tomu tedy musela přizpůsobit (jak se mi hodila trojčlenka ;)).

Takhle vypadá připravený kvásek (z celozrnné žitné mouky):



SUROVINY:


Kvásek jsem přemístila do mísy od robota a přimíchala ostatní suroviny podle receptu (kromě ořechů):


Další práci už jsem nechala na robotovi, který za mě tak za 20 min. těsto uhnětl :)


Těsto jsem nechala 2 hodiny odpočívat a takhle zvětšilo svůj objem:


Těsto jsem pak pomocí lžičky vyklopila na pomoučený vál:


Pomocí překládání a stáčení (přisypávala jsem mouku, aby těsto nelepilo) jsem zpracovala chleba do tvaru bochníku a uložila ho do mé provizorní ošatky (cedník vystlaný utěrkou posypanou moukou):


Poprášila jsem ho ještě moukou a přikryla utěrkou a nechala ho další 2 hodiny kynout (v receptu od mašktnice se píše 4-5 h. ale já neměla už tolik času, tak jsem dala chleba kynout aspoň na balkón, kde bylo děsné vedro)

A takhle se mi chlebík zvětšil:


Troubu jsem rozpálila na 250°C i s plechem a šoupla do ní chleba. (Ještě předtím jsem ho nahoře nařízla.) Na další plech na dně trouby jsem chrstla trochu vody pro zapaření a nechalala péct 10 min. Poté jsem ztlumila troubu na 180°C, vynadala plech s vodou a pekla dalších asi 30 min.


Je to trochu placák :) A vzhledem k tomu, že byl skoro z dvojnásobného množství mouky, tak se mi ani pořádně nevlezl na plech - proto ten zvlástní tvar :) 

Vzala jsem si ho s sebou na festival a každému, komu jsem dala ochutnat, prý chutnal. Ale mně tam na něm něco trochu nesedělo.. že je takový nakyslý.. uvažovala jsem čím to je a přisoudila jsem to tomu 3-stuňovému vedení kvásku. A ořísky tam bohužel nijak cítit nebyly, asi jsou málo výrazné..

Pokud by vás zajímalo, jaké další chleby peču a jak se mi to daří, tak na fb mám jejich album :)

2 komentáře:

  1. Chleba vypadá pěkně, ale ze surovin mám doma jen ten kmín, tak si nechám zajít chuť :))

    OdpovědětVymazat
  2. Máš zajímavý kvásek! :) Já ten svůj krmím žitnou hladkou, tak příště zkusím část převychovat na celozrnný, chleba z takové mouky mi chutná více, není tak hutný. A díky za fotonávod, je fajn vidět, jak každý používá svůj osvědčený postup, a moci porovnat :) Eva

    OdpovědětVymazat